Poslednji optuženi u slučaju Taton osuđen na 12 godina zatvora

Dejan Puzigaća, poslednji optuženi u slučaju ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona osuđen je danas na 12 godina zatvora zbog teškog ubistva u saizvršilaštvu, javlja reporterka Insajdera. U pitanju je četvrta presuda u ponovljenom postupku za drugookrivljenog Puzigaću koji je nekoliko godina bio u bekstvu. Puzigaća je izricanje presude saslušao odeven u monašku mantiju.

Bris Taton - ilustracija

U kaznu od 12 godina mu se uračunava vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru počev od 12.09.2015. do 14.04.2016. godine, vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora od 15.04.2016. do 13.12.2016. godine i vreme provedeno u pritvoru od 13.12.2016. godine, pa nadalje.

„Smatramo da je kriv za delo, da ga je izvršio kako je pročitano. Odbrana ima pravo žalbe. Smatramo da su svi događaji povezani, da je Dejan Puzigaća sinhronizovano i planski ceo dan postupao, a da su sve radnje bile usmerene na napad na francuske navijače”, navela je sudinica čitajući presudu.

Puzigaća je, kako je naveo Sud, zajedno sa drugim osuđenima u tom slučaju pozvao i organizovao navijačke grupe da pronađu navijače Tuluza, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu partizanovih navijača, poznatu kao Rebels, i delio je baklje i palice.

Advokat odbrane Radiša Roskić najavljujući žalbu tvrdi da je presuda prepisana iz slučaja Đorđa Prelića i da bi trebalo individualizovati slučaj.

„Jedinstveni stav odbrane je da se da se teško ubistvo ne može izvršiti sa eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujećem stavu sudskog veća. Na direktno pitanje odbrane sudski veštaci decidno saopštavaju da na pokojnom nije bilo povreda nanetih drvenim palicama. Dakle, individulizovati donete drvene palice koje nisu upotrebljene”, rekao je Roskić nakon izricanja presude.

Suđenje Puzigaći ponovljeno je po nalogu Apelacionog suda koji je početkom decembra 2018. ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Puzigača bio osuđen na 12 godina zatvora.

Ovu odluku Apelacioni sud je obrazložio time da Viši sud nije objasnio zašto je kao dokaz koristio prvostepenu i drugostepenu presudu protiv Puzigaće koje su donete dok je on bio u bekstvu.

Takođe, kako je tada ocenio sud, pogrešno je odbijen predlog odbrane da se u toku sudskog postupka sa Dejanom Puzigaćom suoče i dvojica okrivljenih koji ga direktno dovode u vezu sa događajima na Obilićevom vencu.

Zbog svega navedenog, Apelacioni sud je u decembru prošle godine naložio ponavljanje postupka.

Tri presude Puzigaći: Od 32 preko 14 do 12 godina zatvora

Puzigaća je prvobitno u prvostepenom postupku osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. smanjena na 14 godina zatvora. Nakon što je šest godina bio u bekstvu, Puzigaća je 2015. uhapšen po Interpolovoj poternici na aerodromu u Atini, nakon čega mu je  omogućeno ponavljanje postupka.

U ponovljenom postupku, Pugizaću je Viši sud u maju prošle godine osudio na 12 godina zatvora.

Njegovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju javnosti, a on je u trenutku privođenja mirno priznao policiji da se zove Dejan Puzigaća i da je za njim raspisana poternica.

Tokom skrivanja Puzigaća se, prema pisanju medija, zamonašio i uzeo monaško ime Sava, a na suđenjima se pojavljivao u monaškoj odeći.

Na samom početku ponovljenog postupka, Puzigaća je tvrdio da nije učestvovao u prebijanju na smrt francuskog navijača Brisa Tatona kao ni da u vreme tuče nije bio na Obilićevom vencu.

„U svom životu nikada nisam video Brisa Tatona i spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju”, tvrdio je Puzigaća.

On se tereti za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, a i dalje je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu u kojem se nalazi od hapšenja.

Inače, Puzigaća je poslednji kome se još sudi u slučaju Taton.

Nedavno je prvooptuženi Đorđe Prelić, takođe u ponovljenom postupku, osuđen na 12 godina zatvora. Nakon žalbe advokata Prelića, Apelacioni sud doneo je odluku da Preliću još umanji kaznu zatvora sa 12 na 10 godina zbog toga što ranije nije osuđivan.

Tako je Prelić, kao neosuđivano lice, koga je bivši ministar policije Ivica Dačić nazvao „poznatim narko-dilerom“, a protiv koga je policija, kako je otkrio Insajder još 2009, podnela više od dvadeset krivičnih prijava za različita krivična dela koje nisu procesuirane, dobio minimalnu kaznu za ubistvo.

Osim Puzigaće i Prelića, ostalih 12 optuženih za ubistvo Tatona su ranije osuđeni na zatvorske kazne i već su pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Francuski državljanin Bris Taton teško je povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009, a desetak dana kasnije je od zadobijenih povreda u bolnici i preminuo.

Optuženi su, prema presudi, tokom masovne tuče opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama. Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili s visine od četiri metra u prostor između stepeništa i garaže.

Insajder je još 2009. godine, u serijalu (Ne)moć države, otkrio da za rešenje problema huligana ne postoji jasna politička volja, ali ni hrabrost i odgovornost svih nadležnih institucija, pa je uprkos različitim obećanjima i retkim izuzecima, dugogodišnja nemoć koju je pokazivala država dovela do toga da huligani na kraju postanu jači od države.