Posmatračka misija EU: Izbori na Kosovu dobro sprovedeni, proces narušen zastrašivanjem protivnika Srpske liste

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani 6. oktobra bili su dobro sprovedeni i transparentni, ali su obeleženi zastrašivanjem i nedostatkom političke konkurencije u oblastima u kojima žive kosovski Srbi, navodi se u izveštaju Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM).

Šefica posmatračke misije Viola fon Kramon-Taubadel i članovi misije / Foto: AP Photo/Visar Kryeziu/Betaphoto

„Ovi prevremeni izbori bili su dobro vođeni i transparentni. Kampanja je bila živa i konkurentna što je omogućilo učesnicima da je slobodno sprovode na većem delu Kosova“, rekla je šefica posmatračke misije Viola fon Kramon-Taubadel na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini, a prenosi se na sajtu posmatračke misije EU.

Međutim, kako je dodala, kampanja u područjima u kojima žive kosovski Srbi bila je „narušena zastrašivanjem i kandidata koji nisu pripadnici Srpske liste i pristalica drugih partija”. Takođe, zloupotreba javnih resursa i nedostatak transparentnosti u pogledu finansiranja kampanje rezultirali su neravnopravnim izbornim uslovima na celom Kosovu, objasnila je ona, stoji na sajtu EU EOM.

„Ponavljanje sistemskih problema s izbornim procesom koje su identifikovale i prethodne posmatračke misije, kao što su odredbe o raspisivanju vanrednih izbora u kratkom roku, neregulisani period pre početka zvanične kampanje i drugih, mora se rešiti kako bi se proces izbora na Kosovu u potpunosti uskladio sa međunarodnim standardima za demokratske izbore”, rekla je Fon Kramon.

Ona navodi da će skup preporuka koje će biti predstavljene zajedno sa završnim izveštajem misije imati smisla samo ako ozbiljno budu razmotrene na sledećoj skupštini, a to bi, kako dodaje, trebalo da bude urađeno što pre.

Šefica posmatračke misije je navela da je pohvalno što je Centralna izborna komisija (CIK), uprkos kratkom roku, završila sve izborne pripreme na vreme i ocenila da je „transparentnost ključna karakteristika njenog rada”.

Šef delegacije u Evropskom parlamentu Andrej Kovačev takođe je pohvalio svekukupno upravljanje procesom, istakavši međutim da je finansiranje kampanja izaziva stalnu zabrinutost.

„Regulatorni okvir ne osigurava transparentnost i integritet i mora se ojačati kako bi se suzbio korupciju i garantovao zdravu demokratiju”, rekao je Kovačev.

Na dan izbora, EU EOM je rasporedila 108 posmatrača iz 27 država članica EU, Norveške i Švajcarske širom Kosova. Misija će ostati na Kosovu da prati postupak u Centru za brojanje i rezultate i rešavanje žalbi, sve do potvrde konačnih rezultata.

Kako je saopštio CIK, na osnovu 98,15 odsto prebrojanih listića, najviše glasova – 200.754 ili 25,55 odsto – osvojio je Pokret „Samoopredeljenje”. Sledi Demokratski savez Kosova sa svega 5.500 glasova manje – osvojio je 195.296 odnosno 24,86 odsto glasova, na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 166.009 glasova odnosno 21,13 odsto, a sledi koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 90.617 glasova ili 11,53 odsto.

Srpska lista osvojila je na čitavoj teritoriji Kosova 52.529 glasova ili 6,69 odsto. Ostale tri liste Srba dobile su mali broj glasova - Samostalna liberalna stranka dobila je 1.906 glasova (0,24 odsto), Partija kosovskih Srba 789 glasova (0,10 odsto), a Koalicija Sloboda – 719 glasova (0,09 odsto).

Skupština Kosova raspuštena je krajem avgusta, a nakon što nije pronađen mandatar koji bi mogao da formira novu većinu nakon ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Haradinaj je ostavku podneo zbog, kako je objasnio, poziva Specijalnog suda za ratne zločine da u svojstvu osumnjičenog da iskaz.

Han i Mogerini: EU očekuje nastavak reformi na Kosovu i dijaloga sa Beogradom

EU očekuje formiranje nove vlade na Kosovu, čim se završe sve procedure, kako bi Kosovo moglo da nastavi reforme na ekonomskom i socijalnom razvoju, vladavini prava i na sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dijalogu sa Beogradom uz posredovanje EU, saopštili su danas Visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

„Očekujemo da svi politički akteri ostanu posvećeni tim procesima, koji su ključni za kosovsku budućnost, za napredak na evropskom putu i, što je još značajnije, za dobrobit ljudi na Kosovu i u celom regionu”, istakli su u zajedničkom saopštenju Mogerini i Han.

Izvor: Insajder, Beta