Postignut dogovor o odlaganju Bregzita do 31. oktobra

Britanska premijerka Tereza ​​Mej i 27 evropskih lidera dogovorili su se noćas da odlože Bregzit do 31. oktobra, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Mej je, međutim, posle postizanja dogovora navela da uprkos odlaganju roka postoji mogućnost da Velika Britanija napusti EU 22. maja.

Pregovori o Bregzitu Foto: BetaAP/Geert Vanden Wijngaert

U Briselu je sinoć na vanrednom samitu lidera EU doneta odluka o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji.

“Dogovorili smo se da Bregzit bude odložen do 31. oktobra. To znači još šest meseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rešenje”, rekao je Tusk.

Noćas je međutim britanska premijerka Tereza Mej navela da je i dalje u igri 22. maj ukoliko budu uspeli da postignu sporazum.

Sporazum bi trebalo da prihvate britanski poslanici koji su ga do sada odbacivali, kao i sve alternative koje su im predložene.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju i ocenio da je postignut najbolji mogući kompromis.

“Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti jer je u pitanju ključni datum, pre uspostavljanja nove Evropske komisije. Treba poštovati britanske glasove koji su za napuštanje Unije, ali ne treba ometati nesmetano funkcionisanje EU”, rekao je Makron.

Podsetimo, proceduru izlaska iz Unije London je započeo pre tačno dve godine, a kao datum izlaska bio je predviđen današnji datum.

Međutim, pošto nije usvojio sporazum o Bregzitu, britanski parlament je zatražio pomeranje datuma izlaska. EU je prošle nedelje odlučila da Velikoj Britaniji odloži izlazak iz članstva do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci sporazum o Bregzitu, a ako ga usvoji, rok za Bregzit bio bi 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

Izvor: Beta-AFP, Insajder