Poternica za Željkom Rutovićem zbog ranjavanja Predraga Rankovića Peconija

Viši sud u Beogradu izdao je naredbu za raspisivanje poternice za Željkom Rutovićem i još dvojicom osumnjičenih za pokušaj ubistva Predraga Rankovića Peconija, vlasnika TV Hepi.

policija, ilustracija

Policija već više od 20 dana traga za Željkom Rutovićem, koji se sumnjiči da je u hotelu Prag, 22. marta, pokušao da ubije Predraga Rankovića.

Sudija za prethodni postupak je doneo rešenje kojim je Rutoviću i još dvojici osumnjičenih određen pritvor do 30 dana. Prema rečima potrparolke Višeg suda Bojane Stanković, istovremeno je i raspisana poternica za osumnjičenima.

„Pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke čije je ispitivanje predložilo Tužilaštvo. Pritvor im je određen i zbog bojazni da će ponoviti krivično delo u kratkom periodu, zatim zbog uznemirenja javnosti, kao i zbog krivičnog dela koje im je stavljeno na teret, za koje je zaprećena kazna veća od 10 godina zatvora“, kaže Stankovićeva.

Više tužilaštvo je protiv Rutovića i druge dvojice osumnjičenih pokrenulo istragu zbog krivičnog dela "ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu".

Policija raspisuje međunarodnu poternicu

Prema proceduri, nakon što sud raspiše potrenicu, o tome se prvo obaveštava MUP, a tek onda javnost. Policija odlučuje i da li će biti raspisana međunarodna potraga ukoliko postoji sumnja da je osumnjičeni pobegao van granica zemlje i da je nedostupan srpskim organima.

Dan nakon pucnjave beogradska policija je tragala za Rutovićem i pretresala njegove kuće u Beogradu.

Predrag Ranković Peconi ranjen je u noge i oporavlja se od povreda.

Motiv sukoba javnosti nepoznat

Ni dvadaset dana od pucnjave i ranjavanja Rankovića nema zvaničnih informacija o motivima sukoba. Zajedničko za pomenutu dvojicu je da se pominju u Beloj knjizi MUP-a Srbije o organizovanom kriminalu iz 2001, koja je predstavljala svojevrstan pregled operativnih saznanja Policije o kriminalnim grupama. Umesto da te informacije posluže za brojne istrage, 2003. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović Belu knjigu je podelio novinarima.

Izvor: Insajder