Potpisan Memorandum o razumevanju za projekat Beogradski metro, procenjena vrednost veća od 4 milijarde evra

Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro" danas su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali, predstavnici Grada Beograda, francuske grupe "Almstom", francuske kompanije "Ežis rejl" i kineske "Pauer Čajna".

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju za projekat Beogradski metro / Foto: Srđan Ilić

"Već krajem godine počeće izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva", reko je Mali i dodao da se završetak prve linije očekuje 2028. godine.

Dokument su potpisali direktor JKP "Beogradski metro i voz" Stanko Kantar, potpredsednik francuske grupe "Almstom" Filip Delur, generalni direktor u francuskoj kompaniji "Ežis rejl" Olivier Buvar i predstavnik kineske kompanije "Pauer Čajna" Šje Ziđi.

Izgradnja prve dve linije, kako je rekao Mali, koštaće 4,4 milijarde evra.

Mali je rekao da postoji veliki broj aktivnosti u pripremi izgradnje metroa koje se ne vide dnevno i naveo da je usvojen plan detaljne regulacije za Makiško polje, gde bi radovi trebalo da počnu do kraja godine.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju za projekat Beogradski metro / Foto: Srđan Ilić

Na tom mestu će, naveo je Mali, biti izgrađen veliki depo, odakle će krenuti i izgradnja prve linije metroa, koja će ići preko lokacije "Beograd na vodi", centra grada i Karaburme do Mirijeva, dok će druga linija ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Mali je istakao da je u proteklom periodu dosta urađeno na pripremi za početak izgradnje metroa poput prifizibiliti i fizibiliti studije, projekta izgradnje šinskog sistema, plana detaljne regulacije, plana generalne regulacije.

Usaglašeno je i da će Francuzi raditi isporuku vozova i elektromašinskih podsistema, odnosno opremu metroa, a "Pauer Čajna" građevinske radove, odnosno infrastrukturne objekte.

"Beogradski metro biće najsavremeniji, potpuno automatizovan, bez mašinovođe, a pri gradnji, koristiće se najsavremenije tunelske mašine - krtice", rekao je Mali.

Podsetimo, izjаva o nаmerаmа o projektu beogrаdskog metroа između Vlada Srbije i Francuske i Grаdа Beogrаdа potpisana je sredinom jula 2019. godine u okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Prethodno je još 2011. godine sa Vladom Francuske potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine.

Francuska kompanija "Ežis" je 2019, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj, kako je tada saopšteno, je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Prema procenama izgradnja prve linije metroa, koštaće 1,8 milijardi evra, dok će druga linija iznositi 2,2 milijarde evra.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik-Mirijevo, dužine 21,3 kilometara, sa 23 stanice i Linija 2, železnička stanica Zemun-Mirijevo, dužine 19,2 kilometara, sa 20 stanica.

Treća linija, koja je najavljena, povezivaće sa BG vozom delove Beograda koje neće pokriti prve dve linije.

Početkom februara 2020. Skupština Srbije usvojila je poseban zakon (leks specijalis) kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga.

U ovom zakonu navodi se i da se će se za sve ove projekte primenjivati Zakon o javnim nabavkama osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno kao i da u hitnim slučajevima Vlada može doneti odluku da se za izbor strateškog partnera ne primenjuju pravila o tenderu.

Izvor: Beta, Insajder