Potpisan memorandum o saradnji u borbi protiv kovida19 između Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Srbija, Albanija i Severna Makedonija potpisale su danas memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida19.

Aleksandar Vučić na video-konferenciji Mini Šengen, Foto: Budućnost Srbije AV, Instagram

Memorandum je potpisan na konferenciji Mini Šengen na kojoj su putem video linka učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Na virtuelnom samitu učestvovali su i srpska premijerka Ana Brnabić, kao i ministri zdravlja tri zemlje.

Premijer Severne Makedonije takođe je putem video veze bio domaćin potpisivanja bilateralnog sporazuma Albanije i Srbije o slobodnom kretanju građana samo sa ličnim kartama.

Taj spprazum su  potpisali premijeri Albanije i Srbije Edi Rama i Ana Brnabić.

Vučić je tom prilikom izjavio da ovaj Memorandum nije značajan samo zbog koronavirusa već i zbog eventualnih narednih virusa i saradnje tokom narednih kriza, navodeći da je važno da se stvori dodatna bliskost između zemalja.

Izneo uverenje da će zajednička saradnja ići do oblasti dobijanja i raspodeli vakcina protiv koronavirusa.

"Mi ćemo formirati poseban tim koji će se baviti samo ovim pitanjima, baviće se sa vašim (makedonskim i albanskim) timovima da nam to ne bude jedna od obaveza u dve ili tri nedelje već da to bude dnevni posao", rekao je Vučić nakon potpisanog Memoranduma i međudržavnog sporazuma Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama.

Naveo da smatra važnom ideju premijera Albanije Edija Rame da se ubrza stvaranje zajedničkog sekretarijata i odredi "kako to da se institucijalizuje i finansira".

Izvor: Beta