Potpisan ugovor o koncesiji za Aerodrom

Ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u Palati Srbija potpisali su predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija "Vansi erports".

Potpisivanje koncesije za Aerodrom Nikola Tesla

Potpisivanju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor "Vansi koncesije" i predsednik kompanije "Vansi" Nikola Notbar, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Kompanija "Vansi" ponudila je 501 milion evra uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, od tog novca u budžet Republike Srbije će se sliti 417 miliona evra, a malim akcionarima ide 84 miliona evra. Taksa na koncesiju će se kretati između 4,4 miliona evra do 15 miliona evra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da aerodrom Nikola Tesla sada ima 5,3 miliona putnika, a da se očekuje da sa Vansijem ima 15 miliona putnika.

"Ovaj ugovor obezbeđuje ulaganja u Aerodrom u narednih 25 godina u iznosu od oko 1,5 milijardi evra. Ovaj ugovor će pozicionirati Srbiju kao čvorište avio transporta u regionu", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je na kraju prošle godine bilans direktnih stranih investicija bio 2,6 milijardi evra.

"Privlačenje novih investicija i jačanje domaće privrede ostaje naš fokus", rekla je Brnabić.

Ona je poželela sreću u radu Vansiju i "jačanje vekovnog prijateljstva sa Francuskom" i prvo "poglavlje u novoj knjizi prijateljstva Francuske i Srbije". Ona je rekla da je drugi važan projekat na kojem Srbija i francuska kompanija sarađuju, gradska deponija smeća u Vinči, a navela i da u Srbiji francuske kompanije zapošljavaju 11.000 radnika i da sa njima sarađuje oko 4.500 srpskih preduzeća.

"Uslovi ugovora su uglavnom poznati, od jednokratne naknade, preko investiranja do koncesione takse. Srbija treba da bude transportni koridor, transportni hab za Evropu. Ovim potpisivanjem ugovora napravili smo i korak više od koncesije, jer je ovo još jedan dokaz prijateljstva Srbije i Francuske. U narednim godinama ćemo pokazati koliko smo razvili viziju i Aleksandra Vučića i Vlade Srbije", izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je izrazio uverenje da će odluka o dodeljivanju koncesije francuskoj firmi privući i nove francuske kompanije.

„Organizovaćemo i francuski biznis forum u Beogradu, kako bismo privukli nove francuske privrednike", izjavio je francuski ambasador.

"Zahvaljujem se na transparentnom izboru koncesionara, ali i na konstruktivnoj saradnji tokom celog procesa. Pokazaćemo i dokazati da je ovo bio pravi izvor. Došli smo da budemo dugoročni partneri, jer smo sigurni da je ovaj aerodrom od strateškog značaja za vašu zemlju“, rekao je u ime kompanije Vansi, Nikola Notbar.

On je najavio uvođenje novih veza sa Lisabonom i Čileom, kako bi „Beograd postao vodeći aerodrom u ovom delu sveta“ i dodao da će poboljšati tim koji vodi aerodrom i pomoći Er Srbiji da uvede nove linije.

Među četiri pristigle ponude na međunarodnom tenderu, koji su objavili Vlada Srbije i aerodrom "Nikola Tesla", ova francuska kompanija je dala najbolju ponudu. Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje infrastrukturom aerodroma, održavanje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju i dalju modernizaciju aerodroma.

Ivesticiona obaveza uz ugovor je 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju biti između 4,4 miliona i 15,1 miliona evra. Početak rada Vansi Erports kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra.

Izvor: Beta, N1, RTS