Potpisana Izjava o namerama, Francuska strateški partner za izgradnju metroa

U okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, u Palati pravde danas je potpisana izjаva o nаmerаmа o projektu beogrаdskog metroа između Vlada Srbije i Francuske i Grаdа Beogrаdа. Ovim dokumentom, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, potvrđuje se dа je Frаncuskа strаteški pаrtner zа reаlizаciju projekta metroa.

Sastanak predstavnika Vlade sa delegacijom Francuske

Kako se navodi u saopštenju, Izjavu su potpisali ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Republike Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

„Beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade. Potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa Vladom Republike Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine.

Tim sporazumima, predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine. Prema ovoj studiji koju je pripremila kompanija „Ežis“ izgradnja prve linije metroa, prema prvim procenama, koštaće 1,8 milijarde evra, dok će druga linija iznositi 2,2 milijarde evra.

„Ubrzati proces kako bi izgradnja metroa počela krajem sledeće godine“

Prethodno je održan sastanak s predstavnicima francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“, a sastanku su pored ministra Malog prisustvovali ministarka Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je prenelo Ministarstvo, konstatovano je da je reč o velikom i važnom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja.

„Nikada nismo bili bliži realizaciji našeg višedecenijskog sna. Beograd će konačno dobiti metro, na ponos i radost svih nas. Zahvaljujući našim francuskim prijateljima sa kojima imamo odličnu saradnju, imaćemo prestonicu koja će biti rame uz rame sa svetskim metropolama“, rekao je Mali.

Kako se dodaje u saopštenju, na sastanku je bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat. Istaknuto je da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine.

„Naše namere sada su na sigurnim, stabilnim nogama i garant su da će beogradski metro biti izgrađen u planiranom roku. O metrou pričamo već dugi niz godina, a pošto su svi preduslovi ispunjeni, stanovnici Beograda i njegovi gosti imaće bolji javni saobraćaj u prestonici“, rekao je ministar finansija.

Izvor: Insajder