Potpisano pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština

Delegacija Ministarstva privrede potpisala je danas u Berlinu Pismo o namerama sa Кompanijom „Lufthanza“ o obnovi avio-linije Beograd-Priština, čime je nakon dve decenije učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između dva grada, saopšteno je iz Ministarstva.

Milun Trivunac, Ričard Grenel, Robert Obrajen, Majkl Kniter i Eset Beriša prilikom potpisivanja pisma o namerama Foto: AP Photo/Michael Sohn/Betaphoto

Srbija će, kako se navodi, o nameri da se obnovi avio-linija između Beograda i Prištine zvanično obavestiti UNMIК i Кfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Кumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad Kosova.

Da bi došlo do realizacije ovog Pisma o namerama biće potrebno da se u  tom smislu u narednom periodu sa Кforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244.

Pismo o namerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena.

U ime Srbije pismo o namerama je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a sa kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova Eset Beriša.  

Letovi će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, zaživeti nakon ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine i kada bude nastavljen dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriša, rekao je u Berlinu da je povratak avionske linije Priština-Beograd u bliskoj budućnosti korak napred u kosovskoj posvećenosti punoj normalizaciji vazdušnog prostora na Kosovu.

Na ceremoniji u ambasadi SAD u Berlinu, predstavnici aviokompanije Lufthansa, u prisustvu ambasadora Ričarda Grenela, predali su Upravi civilnog vazduhoplovstva na Kosovu pismo kojim su ih obavestili o "namerama" i zatražili od kosovskih institucija da im „pruži podršku" koja im je potrebna za druge letove, prenosi prištinska agencija Kosovapress.

"Ovo uspostavlja kontakt dve vlasti civilnog vazduhoplovstva, Kosova i Srbije, kao ravnopravnih partnera", rekao je Beriša.

Letovi između Beograda i Prištine ukinuti su pre 20 godina. Vlada Srbije je još 2017. formirala radnu grupu za normalizaciju vazdušnog saobraćaja na Balkanu, čiji je zadatak bio ponovno uspostavljanje civilne avio-linije Beograd-Priština.

Izvor: Insajder