Potpise za predsedničke kandidature overavaće oko 400 osoba

Kandidati za predsednika Srbije će od sutra neophodnih 10.000 potpisa za kandidaturu morati da overe kod javnih beležnika, umesto u sudovima, kao do sada. Odgovarajući na kritike da je beležnika premalo i da neće moći da overe sve potpise na vreme, predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović izjavio je da su se Komora i javni beležnici dobro spremili da preuzmu taj posao.

"Nije to nama nov posao. Godine 2014. počeli smo rad paralelno sa sudovima i opštinama", dodao je Đukanović.

Prema rečima Đukanovića, u Srbiji ima 152 notara, 238 pripravnika i 26 pomoćnika, odnosno oko 400 ljudi koji su ovlašćeni da overavaju potpise birača za predstojeće izbore, te on pretpostavlja neće biti problema u tom poslu.

"Potpis se overava tako što Republička izborna komisija izdaje obrazac. Taj obrazac popunjavaju stranke. Obrazac s očitanom ličnom kartom donosu kod ovlaščenog javnog beležnika koji proveri te podatke, nakon čega se birač potpiše", rekao je Đukanović, dodajući da je birač dužan da se potpiše pred notarom i da ta procedura traje minut.

Đukanović je rekao da više zavisi od organizacije onih koji sakupljaju potpise, nego od javnih beležnika.

"Dvadesetak dana pre izbora svi moraju da predaju liste. Biće sigurno tridesetak dana da se sakupe potpisi", kazao je on.

Prethodnih dana su pojedine opozicione stranke tvrdile da beležnika nema dovoljno, što bi, ukazali su, moglo dovesti do toga da ne bude dovoljno vremena da overe potpise za svoje kandidate.

Za sada je 13 kandidata najavilo učešće u trci za predsednika, što znači da će notari morati da overe najmanje 130.000 potpisa. Overa jednog potpisa košta 50 dinara.

Gde nema notara - sudovi i opština

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova i opštinske uprave.

Prema informacijama iz Javnobeležničke komore Srbije, notara nema na području 12 osnovnih sudova i to u Boru, Brusu, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku, Petrovcu na Mlavi, Priboju, Raški, Sjenici, Surdulici i Trsteniku. U gradovima u kojima nema beležnika, a pokriveni su sudskom mrežom, overu će obavljati sudovi. 

Overe potpisa, rukopisa i prepisa od sutra će vršiti samo samo javni beležnici u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, jer ti poslovi prelaze u njihovu isključivu nadležnost, a isto važi i za overu potpisa u vezi s predlogom kandidata za predstojeće predsedničke izbore.