Potpisnica peticije „Ujedinjeni protiv kovida“: Podržavamo kolege sa VMA, reagovaćemo ukoliko bude smena zbog potpisivanja proglasa

Potpisnica peticije „Ujedinjeni protiv kovida“, neurolog Anđela Gavrilović, za Insajder ističe da i dalje nema zvaničnih informacija o smeni načelnika sa Vojnomedicinske akademije (VMA), koji su takođe potpisnici otvorenog pisma Vladi. Međutim, kako kaže, lekari su spremni da stanu uz svoje kolege „na svaki legitiman i adekvatan način“ kako bi stavili do znanja da su revoltirani ukoliko je njihova smena bila politička odluka. Ističe da će biti organizovana akcija podrške kolegama, ali da to neće biti ni protest, ni štrajk. 

Beogradski sajam, privremena bolnica za pozitivne na koronavirus s blažom kliničkom slikom Foto: Srđan Ilić

Prema navodima televizije N1, prethodnih dana smenjen je niz načelnika VMA kojima je zajedničko da su podržali otvoreno pismo koje su Vladi Srbije uputili lekari okupljeni u Udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“, koji su pozvali na svaki vid odgovornosti Krizni štab Vlade za borbu protiv kovida-19.

Iako je ova informacija nezvanična, iz Ministarstva odbrane, u čijoj nadležnosti je i VMA, sinoć je saopšteno da su „u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacione promene“, kao i da će u okviru tih promena biti „brojnog pomeranja kadra“.

Neurolog i članica grupe za zaštitu prava lekara pri UPK Anđela Gavrilović za Insajder ističe da je VMA podneo ogroman teret lečenja non-kovid pacijenata dok su ostale bolnice bile u kovid režimu i da je „nemoguće da je na VMA nešto odrađeno neadekvatno što je dovelo do smene“, jer je ta ustanova radila 24 časa svaki dan, te da nikakva šteta nije naneta građanima.

Međutim, zvanično se nije oglasio nijedan od navodno smenjenih lekara.

„Jedino što imam kao zvaničnu informaciju to je od koleginice koja je vojno lice i lekar na VMA, da te njihove kadrovske preraspodele u vojsci ne postoje i da jedino kada dolazi do nekakvih pomeranja ili promena, to je kada vojno lice ode u penziju ili kada mu se menja vojni čin“, navodi Gavrilović.

Kako ističe, među potpisnicima proglasa „Ujedinjeni protiv kovida“, postoji „neverovatna ljudska i moralna potreba“ da se podrže kolege, a i to građani očekuju od lekara.

„Najavili smo akciju, a do ponedeljka ćemo da osmislimo kakva će ona biti. Protest bi bio prvo zabranjen, drugo epidemiološki neprikladan zbog okupljanja na javnom mestu, treće zato što bismo se možda povezali sa grupama sa kojima ne želimo da nas povežu“, objašnjava doktorka.

Lekari su, dodaje Gavrilović, profesionalno upućeni na pomoć, a ne na štrajkovanje i proteste.

„Štrajk, koji bi došao u obzir, jer apsolutno ima smisla, osnova i razloga da se štrajkuje, bi mnogo koštao. Ako mi stupimo u štrajk, a da u njemu izgubimo i jedan život, da se neko ozbiljno razboli ili premine, mi smo izgubili“, ističe ona.

Zaključuje da su lekari očekivali da će „ministri zaštiti svoje heroje“.

„Cela Srbija nam je tapšala dok smo ostajali u bolnicama po 30 sati i dok su nam kolege umirale. Mi smo očekivali nagradu, a ne kaznu“, kaže Gavrilović.

Izvor: Insajder