Poverenica za rodnu ravnopravnost: Srpski telegraf diskriminisao LGBT populaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je list Srpski telegraf prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije sadržajima objavljenim u aprilu, a u kojima su izražene "uznemirijuće i ponižavajuće" ideje i stavovi koji vređaju dostojanstvo osoba seksualne orijentacije drugačije od heteroseksualne.

Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković

U saopštenju poverenice navodi se da su se Regionalni info centar i Gayten-LGBT obratili Brankici Janković pritužbom protiv Srpskog telegrafa zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Pritužba je podneta zbog naslovne strane sadržine "Alarmantno otkriće doktora: Gejevi šire sidu po Srbiji", teksta pod naslovom "Gejevi šire HIV po Srbiji", nadnaslova ovog teksta "Analni seks i homoseksualni odnosi krivci za porast broja zaraženih", fotografije dva mladića koji se kreću jedan iza drugog, a mladić koji hoda ispred navodno "izgovara": "Ti budi vozić, a ja ću lokomotiva!" i antrfilea "Prečica do seksa", objavljenim u Srpskom telegrafu 16. aprila.

Navodi se da je pritužba podneta i zbog naslovnice "Patrijarh za Srpski telegraf: Gejevi su bolesni! Taj problem se mora iskoreniti", kao i naslova teksta "Patrijarh o LGBT udaru na Srpski telegraf - Biti gej je teška bolest, moramo je iskoreniti", objavljenim u istim novinama 18. aprila.

Brankica Janković je navela da je dala preporuke glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Srpski telegraf da bi se otklonila povreda prava, a da po njima nije postupano, zbog čega poverenica u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije o tome obaveštava javnost.

U preporukama glavnom i odgovornom uredniku lista navodi se da pozove na sastanak predstavnike i predstavnice organizacija koje su podnele pritužbu da bi neposredno saznali s kakvim se problemima LGBT osobe suočavaju svakodnevno i kako je na njih uticalo takvo izveštavanje, da ubuduće ne objavljuju sadržaje u kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije, kao i da obaveste poverenicu o sprovođenju te odluke u zakonskom roku.

Izvor: Beta