Poverenik: Ministarstvo pravde ignorisalo kritike EK na Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da najnovija verzija Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti nije izrađena u skladu s ranijim primedbama Evropske komisije, kao i da je Ministarstvo pravde „očigledno ignorisalo u potpunosti“ kritike EK u vezi s tim Nacrtom.

Rodoljub Šabić

„Ministarstvo pravde je mesecima uskraćivalo javnosti sadržinu ovog dokumenta, čak i tvrdilo da dokument ne postoji. Poverenik je već pozivao Ministarstvo pravde da dokument, preveden na srpski, objavi na svojoj Internet prezentaciji i taj poziv ponavlja i ovom prilikom“, poručio je Šabić.

Poverenik je još jednom upozorio da tekst Nacrta čine prepisane odredbe Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti koju je izradila Evropska unija, a da je izostalo prilagođavanje konkretnim uslovima nacionalnog zakonodavstva.

„Sasvim je očigledno da je neumesno i neuspešno kombinovanje pravila GDPR-a i pravila jednog drugog evropskog akta tzv. Policijske direktive, imalo za posledicu potpunu nekonzistentnost zakona. Tekst zakona predviđa ogroman broj, više desetina izuzetaka od prava koja ’jemči’, te neizbežno ostavlja utisak da je pisan više u interesu "bezbednosnih struktura" nego u interesu prava građana“, navodi Šabić.

Evropska komisija u svom mišljenju, kao i Poverenik danas upozoravaju da je Nacrt konfuzan i gotovo nerazumljiv.

„On je čak teško čitljiv i shvatljiv i za pravnike koji se bave ovom materijom“, naglašava Šabić.

Poverenik zaključuje time da Nacrt predstavlja izuzetno loš tekst i da je takav ostao iako je nekoliko puta korigovan.

„I s normativnog i s funkcionalnog stanovišta, on je na veoma niskom nivou, i što je najvažnije, praktično je neprimenljiv“, saopštio je Šabić.

Imajući u vidu kritike EK, Poverenika i civilnog sektora kada je u pitanju Nacrt ovog zakona, novinari Insajdera su u okviru rubrike „pitanje dana“ danas pitali Ministarstvo pravde da li će biti izrađen novi Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Odgovore čekamo.

Inače, kako je i Poverenik ukazao, Ministarstvo pravde je ranije tvrdilo da mišljenje kao zvaničan dokument ne postoji, već samo elektronska prepiska.

Ipak, kako se ispostavilo, mišljenje postoji, a nevladinoj organizaciji Partneri za demokratske promene Srbija ga je dostavilo Ministarstvo za evropske integracije, na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

Izvor: Insajder