Poverenik: Nezakonito naređenje ministra odbrane o pregledu podataka iz privatnih mobilnih telefona

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je upozorio Ministarstvo odbrane da je oduzimanje mobilnih telefona zaposlenima u Ministarstvu i Vojsci bez sudskog naloga i pregledanje njihovih sadržaja „nedozvoljena obrada podataka o ličnosti“, odnosno da se time krši Zakon o zaštiti podataka ličnosti.

Poverenik Rodoljub Šabić

Poverenik dodaje da je Ministarstvo odbrane dužno da u roku od 15 dana obavesti Poverenika o tome koje su mere preduzete da bi se otklonile „nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti“.

Kako tvrdi Vojni sindikat, ministar odbrane je nedavno naredio zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije da potpišu izjavu kojom daju pristanak da im, u slučaju nepoštovanja zabrane unošenja privatnih telefona u određene prostorije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, telefoni budu privremeno oduzeti i pregledan njihov sadržaj.

Sindikat je to prijavio Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti i zatražio mišljenje o tome da li je ova naredba zakonita.

Kako je Šabić ranije saopštio, obrazac izjave koji mu je dostavljen iz Vojnog sindikata, a koji se uz naredbu ministra daje na potpisivanje zaposlenima, „otvara više pitanja“.

„Pregled podataka o komunikaciji iz npr. mobilnog telefona, bez sumnje je obrada podataka o ličnosti. Hipotetički, osnov za obradu podataka o ličnosti može biti ’pristanak’. To je, a ne saglasnost, termin koji koristi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Ali, i ako bismo zanemarili tu terminološku razliku, ne sme se zanemariti uslov da pristanak, da bi bio pravno valjan, mora da bude slobodan“, poručuje Šabić.

Ministarstvo odbrane se ne izjašnjava

U današnjem saopštenju Poverenik navodi da je od Ministarstva odbrane pisanim putem zatražio izjašnjenje povodom ovih otvorenih pitanja, kao i da je zatražio da mu se dostave odgovarajući dokazi i naređenje ministra.

„U ostavljenom roku, Ministarstvo odbrane se nije izjasnilo. Samo je Vojnobezbednosna agencija dostavila Povereniku akt u kome navodi da izjavu zaposleni potpisuju u kontekstu ’primene Zakona o tajnosti podataka i Zakona o informacionoj bezbednosti, te podzakonskih akata u ovoj oblasti’. Taj akt, međutim, nije sadržao odgovore na većinu postavljenih pitanja i bio je bez ikakvih priloga“, naglašava Šabić.

Kako se navodi, Poverenik je opet pozvao Ministarstvo odbrane da da odgovore na sva pitanja koja je Poverenik označio kao sporna, kao i da mu dostavi dokumentaciju.

Ministarstvo odbrane se ranije oglasilo nakon saopštenja Vojnog sindikata, navodeći da su tvrdnje Sindikata netačne i zlonamerne, ali nije bilo jasno koje tačno, jer je Ministarstvo istovremeno pozvalo na poštovanje naređenja ministra.

„Naglašavamo da je naređenje ministra odbrane o merama zaštite tajnih i službenih podataka i dokumenata zasnovano na Zakonu o tajnosti podataka i Zakonu o Vojsci Srbije i da se njime bliže uređuje način korišćenja telekomunikacionih uređaja u prostorijama u kojima se obrađuju i čuvaju tajni vojni podaci", navedeno je ranije u saopštenju Ministarstva.

U obrascu izjave koja je dostavljena novinarima Insajdera iz Vojnog sindikata piše da su potpisnici izjave „svesni i saglasni“ da se u svako doba mogu pregledati, između ostalog, službeni mobilni telefoni kojima bi se mogao neovlašćeno snimiti tajni predmet ili dokument.

Takođe, u izjavi se navodi i da potpisnik pristaje na to da mu privatni telefon bude oduzet i pregledan njegov sadržaj u slučaju unošenja telefona u prostorije Ministarstva i Vojske gde je to zabranjeno.

Ustav garantuje tajnost

Poverenik skreće pažnju na to da izjava koja je uz naredbu data na potpisivanje zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci nije „pravno valjana“.

„Podaci sadržani u memoriji telekomunikacionih uređaja spadaju u kategoriju podataka iz člana 41 Ustava Srbije, obuhvaćeni su ustavnom garancijom tajnosti od koje se može odstupiti isključivo na osnovu odluke suda“, napominje Poverenik.

On naglašava i da pristanak, odnosno saglasnost za obradu podataka o ličnosti mora biti dat slobodno, a ne uz naredbu.

Izvor: Insajder