Predsednica Društva sudija zaprepašćena Vučevićevom izjavom

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kaže da je zaprepašćena izjavom Miloša Vučevića o sudijama koje su presudile u postupku protiv bivšeg ministra Predraga Bubala i ostalih u slučaju privatizacije Luke Beograd. Ona navodi da takve izjave imaju za cilj da podriju poverenje u celokupno pravosuđe. 

Dragana Boljević

„Nemam druge reči osim zaprepašćenja. Ovo je jasan primer pritiska na pravosuđe i to pre svega na one koji bi trebalo da odlučuju u ovom predmetu u drugostepenom postupku“, navodi Boljević.

Ona podseća da političari ne smeju da šalju građanima ovakve poruke koje uništavaju već narušen ugled pravosuđa u Srbiji.

„Ovo je jedan od najstrašnijih napada na sudstvo u Srbiji. Miloš Vučević je i advokat i vrlo dobro zna kakvu težinu imaju njegove reči“, kaže Boljević.

Ona smatra da je izjava Miloše Vučevića „smišljena da ponizi pravosuđe i predstavlja svojevrstan poziv celokupnom društvu na nevericu i nipodaštavanje sudstva u svakom pogledu“.

„Društvo sudija će svakako reagovati, a pozivam i Visoki savet sudstva da reaguje na ovaj neprihvatljiv istup političara“, kaže Boljević.

Predsednica Društva sudija navodi da stranke u postupku imaju pravo da budu nezadovoljne odlukom suda ali da u pravnom sistemu tu odluku pobijaju u sudskom postupku. Političari, prema njenoj oceni, ne bi smeli ovako da komentarišu sudske odluke, nego bi morali da budu svesni da njihova reč ima posebnu težinu.

„To je potvrda da Srbija ima problem sa vladavinom prava jer političari čija reč ima specifičnu težinu ovako beskrupulozno napadaju sud i celokupno pravosuđe“, zaključuje Boljević .  

Pre dvadesetak dana objavljen je izveštaj Evropske komisije o napretku u pregovorima o poglavljima 23 i 24 koji se tiču vladavine prava i pravosuđa. Komisija u izveštaju konstatovala da, prema istraživanju profesionalnih udruženja, postoje pritisci na rad pravosuđa i da zvaničnici na najvišim nivoima vlasti komentarišu istrage, optužnice i presude.

Komisija takođe konstatuje da Srbija ima Kodeks ponašanja za članove Vlade iz 2016. kojim se ograničava komentarisanje sudskih odluka, ali i da Komisiji nema informacije o primeni tog kodeksa.

Izvor: Insajder