Predsednica EK: Nova metodologija proširenja dobra poruka za Zapadni Balkan

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da je usvajanjem nove metodologije procesa pristupanja EU poslata dobra poruka Zapadnom Balkanu.

Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen

„Dobra poruka za naše prijatelje na Zapadnom Balkanu o procesu proširenja EU. Danas Evropska komisija predlaže verodostojan i dinamičan plan koji će postaviti put za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, napisala je predsednica Evropske komisije na Tviteru.

Ona je dodala da je proširenje EU „vin-vin situacija“.

Kolegijum komesara EU usvojio je danas novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU.

Predviđa se da pregovaračka poglavlja budu organizovana u šest tematskih celina koje bi mogla da se otvaraju grupno i istovremeno.

Nova politika proširenja obezbedila bi snažnije mehanizme pozitivnog i negativnog uslovljavanja država kandidata.

Zemlje koje dobro napreduju u neophodnim reformama, biće postepeno uključivane u pojedinačne politike EU, programe i tržište, uz veću finansijsku pomoć i ulaganja. Sa druge strane, Komisija će biti u mogućnosti da suspenduje i zaustavi pregovore u nekim oblastima ili u potpunosti, u slučaju ozbiljnog i dugotrajnog nazadovanja.

Da bi za zemlje koje napreduju u ekonomskim reformama, popust Srbije, moglo biti korisno da prihvate mogućnost grupisanja poglavlja na tom polju, rekao je i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Varheji je novinarima rekao da su vlasti u Beogradu i Podgorici te koje bi trebalo da prosude da li im nova metodologija ide u prilog i prihvate ono što im odgovara, ali je podvukao da se nova metodologija ne može nametnuti Srbiji i Crnoj Gori jer bi bilo „nepošteno menjati pravila dok igra traje“, budući da su te dve zemlje kandidata uveliko odmakle u pregovorima o članstvu s EU.

Novu metodologiju procesa pristupanja EU Varheji bi sutra trebalo da predstavi i zvaničnicima u Beogradu koji će, prema ranijim najavama, posetiti zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i evroposlanicom Tanjom Fajon.

Izvor: Beta, Insajder