Predsednica parlamenta na pitanje zašto izveštaj o zloupotrebama novca za Kosovo nije stigao na dnevni red: Samo istinu da kažem...

Izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih Kosovu, koji je praktično potvrdio istraživanje Insajdera o zloupotrebama ovog novca, već četiri godine nije čak ni uvršten na dnevni red Skupštine Srbije.  Na pitanje zbog čega Skupština nije na dnevni red stavila izveštaj Anktetnog odbora koji je sama osnovala, predsednica parlamenta Maja Gojković tvrdi da nije čula da ona može da predloži da se na dnevni red stavi nešto što je iz prethodnog saziva Skupštine.

Maja Gojković. Foto: Srđan Ilić

Novinari Insajdera su prethodnih godina u nekoliko navrata pokušali da dobiju odgovor na ovo pitanje od predsednice parlamenta, ali ona nije odgovarala ni na pitanja upućena pisanim putem. Večeras smo pitanje o izveštaju Anketnog odbora uspeli da joj postavimo posle sednice Glavnog odbora SNS-a. Isto pitanje je, kako sama kaže, već čula.

Ona kaže da izveštaj Anketnog odbora niko nije predložio parlamentu na razmatranje, a na pitanje zašto ona sama to ne predloži ponavlja „raspravlja se samo o nečemu što dođe u saziv a ne o nečemu čega nema“ i kaže da za drugu proceduru nije čula.

U videu ispod pogledajte kako je izgledao razgovor sa predsednicom parlamenta:

Maja Gojković: Često sam to čula. Pozivam vas da uđete na sajt Narodne Skupštine Republike Srbije i tačno mi pokažete u predlozima koje mi kao saziv imamo gde se nalazi taj dokument. Nikada nije upućen predsedniku parlamenta i ovom sazivu na razmatranje.

Insajder: Ali nama su poslanici, šefovi poslaničkih klubova rekli da svako, a pre svega Vi imate pravo da stavite na dnevni red...

Maja Gojković: Iz starog saziva? Proveriću. Dakle nemam nikakav problem sa tim ali ovaj saziv, želim da odgovorim na vaše pitanje i to samo istinu da kažem, ovaj saziv takav izveštaj nikada nije dobio i to može da se proveri na sajtu Skupštine gde postoje svi dokumenti o kojima mi raspravljamo i koji su dati aktuelnom sazivu.

Insajder: A jel ne mislite da je važno da Skupština usvoji izveštaj Anketnog odbora koji je Skupština osnovala zarad važnog pitanja?

Maja Gojković: Da svakako je važno pitanje, sve ono što se odnosi na Kosovo i Metohiju ali ja vam odgovaram da moram da dobijem predlog kao predsednik parlmaneta pa onda i da ga uputim na glasanje ili uvrštavanje na dnevni red.

Insajder: Vi to sami nećete uraditi?

Maja Gojković: Za drugu proceduru ne znam. Ja sam pravnik i dugo se bavim ovim poslom i raspravlja se samo o nečemu što dođe u saziv a ne o nečemu čega nema.

Kontrole nema, ulaganja u Kosovo iz budžeta sve veća

Na pitanje zašto Skupština ne uvrsti na dnevni red Izveštaj Anketnog odbora, lider Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nešto jasniji odgovor:

“Stvarno ne znam, proverićemo čim sednemo u automobile. Mnogo njih je bilo uključeno iz raznih vlasti, ko će ga znati”, rekao je Vučić. Odgovor za sada nismo dobili.

Insajder je Maji Gojković više puta postavio pitanje o razlozima zbog kojih izveštaj o zloupotrebama novca namenjenog Kosovu nije na dnevnom redu.

Kabinetu predsednice Skupštine poslali smo pitanja i u januaru 2016. godine, a zatim i dve nedelje nakon toga, ali i u aprilu ove godine i u okviru rubrike pitanje dana. Sva naša pitanja u vezi sa ovim izveštajem Anketnog odbora Skupštine ostala su bez konkretnog odgovora.

Inače svaki poslanik ima pravo da predloži da se neka tačka uvrsti na dnevni red, a uprkos tome izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama novca na Kosovu niko nije predložio.

Svojim izveštajem Anketni odbor je praktično potvrdio činjenice iznete u serijalu Insajdera "Patriotska pljačka" u kom su otkrivene brojne zloupotrebe trošenja novca namenjenog Kosovu.

Anketni odbor je aprila 2014. usvojio izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu, od 2000. do 2012.

"Drskost, bahatost i neodgovornost koja se graniči i s bezobrazlukom u trošenju budžetskih sredstava Republike Srbije", ovim rečima je Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbrora, ocenio neke od zloupotreba sredstava namenjenih najugroženijima na Kosovu.

I pored svega toga, niko od poslanika nije predložio da se ovaj izveštaj stavi na dnevni red, čime bi svakako imao veću težinu za druge nadležne institucije.

Stavljanje Izveštaja na dnevni red parlamenta su mogli da zatraže predsednici svih poslaničkih grupa, pa i poslanici pojedinačno.

Međutim, umesto da nadležne isntitucije procesuiraju već utvrđene mehanizme zloupotreba i kazne odgovorne, i sam predsednik Srbije priznaje da ne postoji mogućnost da se kontroliše da li taj novac zaista stiže onima kojima je namenjen i kojima je najviše potreban, ali ipak najavljuje nova, još veća izdvajanja za Kosovo.

Prema podacima koje je Vučić iznao u martu na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu Srbija za Kosovo, na različite načine, godišnje izdvaja između 520 i 530 miliona evra što je dnevno nešto više od 1,45 miliona evra. 

Irena Stević