Predsednica Prekršajnog suda: Policija prethodnih dana nije prijavila grupe koje krše policijski čas

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović kaže za Insajder da prethodnih dana policija sudu nije privela nijednu grupu građana zbog kršenja policijskog časa. Kako dodaje, cele prethodne nedelje bilo je duplo manje prijava za kršenje zabrane kretanja u toku policijskog časa u odnosu na sve nedelje ranije.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović

„Policajci kada zaustave nekoga ko krši policijski čas, nazovu sudiju i objasne im situaciju gde su zatekli prekršioce itd. Nikakva grupa građana ovih dana nije prijavljena ako posmatramo da je grupa tri i više osoba“, kaže Ristanović za Insajder.

Prethodnih nedelja, kako dodaje, sudu su podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka u proseku 50 dnevno dok je sada taj broj prepolovljen.

„Juče smo ukupno imali 28 zahteva za pokretanje postupka“, dodaje predsednica suda koji je nadležan za prekršaje na teritoriji Beograda.

Inače, već tri dana građani objavljuju snimke na društvenim mrežama na kojima se vidi da se grupe mladića u toku policijskog časa slobodno kreću kako bi organizovale protest protiv opozicije.

Insajder je pre dva dana bio na licu mesta kada se i organizovala jedna ovakva akcija na Bežanijskoj kosi.

Kako se moglo videti, prvo se grupa mladića oko 20 časova okupila na jednom mestu da bi se nakon dobijanja instrukcija i opreme u nekoliko manjih grupa uputili u različitim pravcima.

Pola sata kasnije, sa vidikovca na Bežanijskoj kosi organizovali su ispaljivanje vatrometa u znak podrške Vladi Srbije.

Dok policijskih patrola iako je na snazi bio policijski čas u ovom delu Beograda nije bilo, kod jedne novosadske zgrade policija je, nakon prijave građana, petnaestak mladića pre nekoliko dana ipak morala da legitimiše. Ove mladiće su policiji prijavili stanari novosadske zgrade uz konstaciju da oni nisu njihove komšije, a kako je novinarima rečeno, svi oni su imali dozvole za kretanje posle početka policijskog časa.

U MUP-u ne odgovaraju na pitanja Insajdera koliko je do sada izdato dozvola za kretanje kao i da li su mladići iz Novog Sada osim dozvola za kretanje imali i potvrdu poslodavca koja je po pravilima neophodna kako bi se neko slobodno kretao u vreme zabrane. Odgovore čekamo.

Tek danas, ovim povodom oglasio se i ministar policije Nebojša Stefanović na svom tviter nalogu. On je pozvao sve građane da poštuju policijski čas, koji je, kako kaže, uveden da bi se sačuvali životi ljudi, dodajući da će policija intervenisati kao i do sada.

“Policijski službenici će intervenisati, bez obzira na sve maliciozne komentare, dokumentovaće svaki slučaj i o tome obaveštavati nadležna tužilaštva i sudove, koji će odlučivati o daljem postupanju", napisao je Stefanović na tviter nalogu.

Izvor: Insajder