Predsednik Evropske federacije novinara: Vlast legalizuje napade na novinare

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bličer Bjeregard navodi da napadi na novinare i medije od strane političara, vođa i javnih funkcionera, pritisci i osude, stvaraju neprijateljsko okruženje za sve novinare. Istovremeno upozorava da vlast u Srbiji legalizuje napade na novinare.

Mediji

U intervjuu za list Danas, Bjeregard navodi da su novinari zastrašeni i da medijima postaje nemoguće da rade u uslovima napada političara.

"Ako sa najvišeg nivoa stižu jasni pritisci onda će i ostali ljudi osetiti da mogu tako da se ponašaju. Vođe postavljaju standarde", zaključuje Mogens Bličer Bjeregard.

Kmentarišući brojne slučajeve napada na novinare u Srbiji on je ocenio da se takve stvari najčešće dešavaju u zemljama u kojima političari ne vole kritiku i ne shvataju da je ona deo demokratije.

"Glavni problem u Srbiji je što i dalje vidimo mnogo nasilja, pritisaka na medije, nerazrešenih slučajeva napada na novinare, to i dalje predstavlja veliki izazov",  kaže Bjeregard.

On je pozdravio hapšenje predsednika opštine Grocka osumnjičenog kao nalogodavca za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. On to vidi kao poboljšanje jer se kako kaže retko i u drugim zemljama vidi da nalogodavci i inspiratori takvih zločina zaista budu privedeni pravdi. On je međutim podsetio da stari slučajevi takođe moraju biti rešeni.

"Mi smo i u ranijim posetama Srbiji naglašavali da stari slučajevi moraju da se razreše ali i dalje se ne vide pomaci, postoji 18 nerazrešenih napada na novinare i dalje imate situaciju u kojoj se to zanemaruje. Nadamo se da će slučaj Jovanović biti početak novog pristupa i podstičemo vlasti da ovo shvate ozbiljno. Kada postoje verbalni napadi na novinare, to je prvi korak narušavanja slobode medija, a posebno kada ti napadi dolaze od strane vlasti. Vlast kreira okruženje u kome se legalizuju napadi na novinare, što vodi do ozbiljnijih slučajeva koji se u najgorem scenariju završe ubistvom. Vođe država, političari, svi predstavnici vlasti, u obavezi su da štite novinare. Umesto toga, neretko vidimo da ih napadaju i kritikuju pozivajući se na slobodu govora", zaključio je predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bličer Bjeregard.

On je upozorio da političari ne treba da edukuju novinare, da ih uče njihovom poslu ili da ih verbalno napadaju, već da štite novinare jer je to njihova dužnost.

Na pitanje kako mediji mogu da se zaštite od napada predstavnika vlasti čak i zbog karikatura on navodi da je jedini način "ispričati priče koje moraju da budu ispričane".

" Tu se opet vraćamo na kvalitet novinarstva – da je neophodno reći sve informacije, biti transparentan. Znate da ja dolazim iz zemlje u kojoj su karikature prilično popularne, to je deo komentara u novinama koji ne treba preispitivati. Jako je važno da karikaturisti imaju potpunu slobodu da rade svoj posao, oni čine medijsku sliku potpunom. Kod nas u Danskoj je to normalno i političari to prihvataju. Naš premijer našao se na nekim karikaturama i mnoge od njih kritikovale su politiku prema izbeglicama, ali niko iz vlasti nije pokušao da interveniše ili nazove to neprimerenim", rekao je on.

Izvor: Danas