Predsednik najavio promene u parlamentu: Nema više zakona po hitnom postupku, budžet jedina tačka dnevnog reda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u parlamentu više neće biti zakona po hitnom postupku i da je to rekao većini ministara u Vladi. Iako to nije u njegovoj nadležnosti, Vučić je rekao da i rasprava o budžetu mora da dođe na vreme u Skupštinu i da poslanici moraju da imaju dvostruko više vremena da o njemu raspravljaju.

Aleksandar Vučić na posebnoj sednici o Kosovu / Foto: Srđan Ilić

Ova izjava usledila je svega nedelju dana nakon što je stigao Izveštaj o napretku EK o Srbiji, u kojima se godinama kritikuje donošenje zakona po hitnom postupku u Skupštini Srbije. To znači da se poslanicima predlozi zakona, umesto najmanje 15 dana ranije, dostavljaju svega nekoliko dana pre početka sednice. To je bio slučaj i sa zakonom o budžetu, kojim se usvaja plan trošenja novca građana Srbije tokom naredne godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, rekao je da to mora da se menja.

„Rekao sam većini naših ministara da više nema zakona po hitnom postupku, samo ako je nešto posebno značajno, kao što su međunarodni sporazumu. Rasprava o budžetu mora da uđe na vreme u Skupštinu, morate da date duplo vreme poslanicima da o njemu razgovaraju. Budžet mora biti jedina tačka dnevnog reda“, rekao je Vučić.

„Izbori u martu ili aprilu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da će izbori biti raspisani u martu ili aprilu sledeće godine. On je rekao da će tada biti održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Predsednik Srbije govorio je i o slobodi medija u Srbiji, nakon kritika koje su u tom segmentu takođe iznete u Izveštaju EK, ali i organizacije Fridom haus. On je rekao da je tekst iz izveštaja Fridom hausa napisan na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja i da tu nema ništa novo.

„Bilo je gore prošle godine. Taj izveštaj je pisala žena iz Mađarske. Glavna meta joj je bio Viktor Orban (u izveštaju se Vučić poredi sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom, prim. aut). Što se tiče medija, nema problema. Imaćete kampanju 45 dana, 55 dana. Što se tiče RTS spreman sam za svaku vrstu promene“, naveo je Vučić.

On je govorio i o rešavanju problema Kosova. Predsednik Srbije je rekao da će danas u Bratislavi, na međunarodnoj konferenciji reći istinu i istakao da je potrebno da Amerika privoli Prištinu da ukine takse na srpsku robu. Vučić je rekao će tamo biti i kosovski predsednik Hašim Tači, ali da neće s njim imati bilateralni sastanak.

“Idem oslobođen svake krivice i odgovornosti za ono što se dešava na Kosovu”, rekao je Vučić.

Prestati sa usvajanjem zakona po hitnom postupku - preporuka koju Srbija ignoriše

On je podsetio da će danas kosovski premijer Ramuš Haradinaj razgovarati sa Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom.

„Haradinaj će danas da laže Merkel time da će da formira ZSO, nevladinu organizaciju, a takse neće ni da pomene. To je igra, mi na to nećemo da pristanemo. Kosovo je njihovo čedo, nemačko čedo i američko“, naveo je Vučić i dodao da smo „saterani u ugao“ i da „nemamo mnogo prostora“ po pitanju Kosova.

Predsednik Srbije je rekao da sednica Saveta bezbednosti na kojoj će biti reći o Kosovu važna, ali da suštinski ništa neće promeniti. On je naveo da je samit u Parizu, gde će biti Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, kao i Hašim Tači, mnogo važniji, ali je pitanje da li će ga biti.

„Zato što neće ukinuti takse, zato mislim da ga neće biti“, naveo je Vučić.

On je rekao da je „hrabro“ i „otvoreno“ predlagao razgraničenje sa Albancima i da ga je to koštalo popularnosti.

„Mislim da je to najzdravije za Srbe, ali su Srbi protiv toga. Video sam istraživanja javnog mnjenja“, naveo je Vučić.

Izvor: Insajder