Predsednik Nikolić primio haškog osuđenika Momčila Krajišnika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas s ratnim predsednikom Skupštine Republike Srpske Momčilom Krajičnikom, osuđenim pred Haškim tribunalom na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina, a na prevremnu slobodu pušten 2013, nakon odsluženih dve trećine kazne. Do susreta je došlo samo dva dana pošto je Nikolić prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.

Izjave novinarima posle sastanka dao je samo Momčilo Krajišnik, dok je iz Predsedništva medijima prosleđeno saopštenje.

U saopštenju se navodi da su Nikolić i Krajišnik razgovarali o položaju i zaštiti ljudskih prava srpskog naroda u regionu.

Nikolić je predložio da se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti održi naučni skup o srpskom jeziku i pismu i prihvatio da bude pokrovitelj tog skupa.

Pored Krajišnika, u razgovoru s Nikolićem su učestvovali i predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović i akademik Slobodan Remetić.

Krajišnik je prilikom susreta uručio predsedniku Nikoliću Oktobarsku spomenicu Republike Srpske 1991.

Krajišnik: BiH postala nemoguća država, rat isključena opcija

Posle sastanka u Predsedništvu Srbije, Krajišnik je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je u Dejtonu napravljen kompromis, ali da je sada prema njegovom mišljenju na “neki način Bosna i Hercegovina postala nemoguća država". Ipak, Krajišnik isključuje novi rat.

"Tamo više nikome ne pada na pamet, prvenstveno roditeljima koji su izgubili svoje najmilije, da se ratuje. To je potpuno isključeno", smatra Krajišnik.

On je rekao i da se rat u Bosni i Hercegovini vodi verbalnim i političkim sredstvima i takva zemlja neće moći da opstane ako se nastavi postojeći trend.

FHP: Sastanak Nikolića s Krajišnikom ruganje žrtvama

Fond za humanitarno pravo osudio je odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se sastane s Krajišnikom jer se radi o čoveku koji je osuđen za ratne zločine u BiH.

"Takav potez predsednika predstavlja nedopustivo ruganje žrtvama i u direktnoj je suprotnosti s proklamovanom namerom Srbije da radi na pomirenju u regionu", navodi se u saopštenju FHP-a.

FHP je ocenio da održavanje kontakata zvaničnika institucija Srbije s osuđenim ratnim zločincima ometa proces suočavanja s uzrocima i posledicama ratova devedesetih.

Izvor: N1/Beta