Predsednik predstavio investicioni plan, opredeljeno 12 milijardi evra za nove projekte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas investicioni plan za naredni period i najavio ulaganja od 12 milijardi evra za nove projekte. On je, na vanrednoj konferenciji za medije u Predsedništvu, rekao da su putevi, zdravstvo, kanalizaciona mreža, ali i digitalna i energetska infrastruktura, oblasti u koje će se ulagati novac.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Vučić je na konferenciji rekao da “novca ima više”, te da je moguće da se obezbedi i 12 milijardi za nove projekte.

“U to ne spada Moravski koridor čije smo finansiranje već obezedili - 800 miliona evra. U to ne spada ni put Ruma-Šabac čije smo finansiranje takođe obezbedili. U to nam ne spadaju ni mnoge druge stvari čije smo finansiranje obezbedili. Ovde se radi o potpuno novoj strukturi”, rekao je predsednik.

“Svaki grad i selo će imati pijaću vodu za četiri ili pet godina”

Predsednik je rekao da je plan da se u celoj zemlji uradi kanalizaciona mreža sa prečistačima za otpadne vode, plus vodovod, kako bi se omogućilo da za nekoliko godina “svaki grad i selo imaju pijaću vodu”.

“Na to mislimo da potrošimo, bez Beograda, tri milijarde evra. To znači da svako selo i svaki grad u Srbiji ima čistu pijaću vodu za četiri ili pet godina”, najavio je Vučić.

On je dodao da je pripremljen plan za 43 opštine, a da će državna vlast u to uložiti “ogroman novac” jer, kako smatra, lokalne vlasti nikada neće imati dovoljno novca da to sprovedu.

Ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, zdravstvo, školstvo, turizam

Vučić je istakao da će se novac ulagati i u putnu i železničku infrastrukturu, za Moravski koridor, koji je već ubačen u plan, dodatno prema Višegradu 61 kilometar, kao i prugu Beograd-Niš i Niš-Preševo, dok su za Niš-Dimitrovgrad već izdvojeno 263 miliona evra.

Dodao je da je za Beograd-Suboticu takođe već izdvojen novac.

“Milijarda je ulaganje u rekonstrukciju pruge da bi moglo da se ide 160 kilometara na sat. Mi bismo tada imali kompletan Koridor deset, uz rekonstrukciju pruge prema zapadu, ako ikada Hrvati budu pristali da rade bilo šta po tom pitanju”, naglasio je on.

Predsednik je naveo i da će četiri milijarde biti uložene u “brze pruge”, a “bar 1,3 milijarde ili 1,4 u lokalne i regionalne puteve”.

Kako je dodao, Kancelarija Vlade Srbije za javna ulaganja radiće i na zdravstvenim centrima, bolnicama, kliničkim centrima i školama.

“Uložićemo 700 miliona evra za škole i za zdravstvene ustanove, a posebno za prenatalnu dijagnostiku i da vantelesna oplodnja bude besplatna, bilo koji pokušaj da je u pitanju”, rekao je Vučić.

On je najavio da će se u “digitalnu infrastrukturu” uložiti dodatnih 500 miliona i dodao da će za izgradnju stanova za mlade bračne parove biti dato 500 miliona evra.

“Za preduzetništvo je izdvojeno 100 miliona, a računamo da ćemo tu izgubiti 80 miliona, ali tih 20 miliona doneće nam novu vrednost, nove izuzetne preduzetnike u Srbiji”, ocenio je Vučić.

Predsednik je rekao da je za energetsku infrastrukturu izdvojeno dodatnih 500 miliona, a za turizam 300 miliona.

“Posebno se ulaže u turizam na vodi, izradnju metroa, izgradnju i nacionalnog i još devet stadiona na teritoriji cele države, izgradnju zgrade Filharmonije”, rekao je on.

Dodao je da će za selidbu Muzeja Nikole Tesle biti dato 15 miliona evra i “još desetine miliona evra da bi to bio muzej kakvim ćemo se ponositi”.

Izvor: Beta