Predsednik Prekršajnog suda: Petorica uhapšenih sa protesta nalaze se u Padinskoj skeli, predsednik može da ih pomiluje

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je danas da se petorica uhapšenih osoba zbog nereda na protestima "Jedan od pet miliona" nalazi u Kazneno popravnom zavodu u Padinskoj skeli, dok je jedna osoba novčano kažnjena. On je naveo da je zakonski i po Ustavu moguće pomilovanje predsednika Republike, ali i da policija može da odustane od zahteva za prekršajni postupak.

Ilustracija, sud

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović izjavio je da su šestorica uhapšenih na protestu prekršajno kažnjeni, od toga jedan novčanom kaznom, dok se ostali nalaze u Padinskoj skeli.

Marinović je naveo da su oni kažnjeni zbog prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru koji je izvršen u grupi.

“Za to su zaprećene kazne zatvora od 30 do 60 dana i 240 do 360 sati rada u javnom interesu”, rekao je Marinović za RTS.

Predstavnici Saveza za Srbiju juče su zatražili od predsednika države Aleksandra Vučića da amnestira uhapšene, a predsednik Prekršajnoj suda kaže da je zakonski i po Ustavu moguće pomilovanje Predsednika Republike.

Prema njegovim rečima, ako Aleksandar Vučić zatraži pomilovanje za uhapšene, oni će biti oslobođeni i smatraće se da nisu krivi.

“Da li i kako teče ta procedura to ne znam, to zavisi od predsednika Republike”, rekao je Marinović.

“Policija može da odustane od postupka”

Kako je rekao, privedeni tokom protesta za vikend nisu pravosnažno osuđeni i u tom slučaju obe strane u postupku imaju pravo žalbe. On navodi da ima nagoveštaja da su već juče prispele neke žalbe i očekuje se da prođe rok od 48 časova. Nakon toga, Prekršajni apelacioni sud oslučuje u veoma kratkom roku.

“Međutim, Zakon o prekršajima daje mogućnost podnosiocu da odustane od svog zahteva sve do pravosnažnosti presude. To u praksi znači da u ovom slučaju policija može da pošalje odustanak od zahteva za prekršajni postupak”, naveo je Marinović.

Dodao je da su protesti i javna okupljanja dozvoljeni ako su prijavljeni nadležnima, ali da upad u institucije nije dozvoljen.

Predsednik Prekršajnog suda naveo je da osobe koje su nosile fantomke i testeru nisu u nadležnosti Prekršajnog suda. Njima je određen pritvor i oni su u nadležnosti Tužilaštva.

“U slučaju da neki radnik RTS-a odluči da podnese prekršajnu prijavu protiv nekog od učesnika protesta, to bi bilo teško protiv onih koji su već kažnjeni. Moguće je ukoliko se dokaže svojstvo oštećenog i ukoliko se znaju podaci o tom učesniku protesta. U konkretnom slučaju radnik bi trebalo da dokaže da je bio uznemiren i da nije mogao neometano da obavlja svoj posao”, izjavio je predsednik Prekršajnog suda.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je u prethodna dva dana na protestima i prilikom upada u zgradu Radio televizije Srbije privedeno 18 osoba, od kojih osam zbog sumnje da su učinili krivična dela.

On je rekao da su tri osobe zadržane u pritvoru jer su nasilno ušle u RTS, pretile motornom testerom, razbile staklo i “bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicima”. Rebić je naveo i da je zbog prekršaja pred nadležnim sudovima sedam osoba hitno procesuirano, od kojih je šestoro osuđeno na 30 dana zatvora, a jedna osoba na novčanu kaznu.

“To nisu deca, svi uhapšeni imaju do 20, pa čak i više od 40 godina”, rekao je Rebić za RTS.

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu održali su juče protest zbog hapšenja gimnazijalca Pavla Cvejića nakon subotnjeg upada u zgradu RTS-a. Oni su se nakon okupljanja ispred škole prošetali do zgrade Policijske uprave u Bulevaru despota Stefana gde su tražili da Cvejića puste iz zatvora. Na kraju skupa, dat je rok vlastima da Cvejić u roku od dva dana izađe ili će protestovati i narednih dana kada će pozvati i ostale đake beogradskih škola.

Izvor: RTS, Insajder