Predsednik Samostalnog sindikata za Insajder: Fijat ostaje u Srbiji

Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković kaže za Insajder da je od rukovodstva Fijata dobio potvrdu da će Fijat ostati u Kragujevcu. Podsetimo, ugovor Srbije i italijanskog Fijata, koji država već 10 godina odbija da objavi, ističe 29. septembra, a u javnosti se već mesecima spekuliše o tome da li će ovaj ugovor biti produžen i pod kojim uslovima. 

Zoran Marković, Fijat

„Mi smo imali juče sastanak sa direktorkom kompanije i menadžmentom. Predstavnici kompanije su nama preneli radosnu vest da Fijat ostaje u Srbiji. Što se tiče osnovnog ugovora to ostaje između italijanske kompanije i države Srbije da se ispregovara i reguliše“, kaže Marković za Insajder.

Podsetimo, Ugovor o zajedničkom ulaganju između Fijata i države Srbije potpisan je 2008. godine, desetak dana pre parlamentarnih izbora 2008, a njime je predviđeno otvaranje fabrike automobila u Kragujevcu.

Od tada do danas, međutim, ugovor u kojem bi se moglo videti na šta se sve konkretno Srbija obavezala, nadležni odbijaju da objave, i to pod izgovorom da to ne dozvoljava druga strana.

Fabrika Fijat svečano je otvorena u Kragujevcu dvadesetak dana pred parlamentarne izbore 2012. godine. Država ima 33 odsto vlasništva u Fijatu, a firmom upravlja većinski italijanski partner.

Te godine predstavnici vlade Demokratske stranke tvrdili su da će se na jedan evro uloženih subvencija državi vratiti sedam do osam evra u naredne tri godine.

Tadašnja opozicija najavljivala je objavljivanje celog ugovora, ali i njegovu promenu, ali ipak, i pored promene vlasti, do promena u subvencionisanju italijanske firme, niti do objavljivanja celog ugovora, nije došlo.

Subvencije koje je Srbija dala Fijatu bile su i tema Insajderovog istraživanja iz 2016. godine „Srbija najveći pojedinačni “strani” investitor“, a tu emisiju možete pogledati na sledećem linku.

Izvor: Insajder