Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije: Više od 100 radnika koji su štrajkovali u RGZ-u premešteno na druga radna mesta

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović napustio je danas sednicu Socijalno-ekonomskog saveta nezadovoljan zbog, kako je rekao, šikaniranja članova tog sindikata u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) koji su ranije učestvovali u štrajku. Kako je Orbović naveo za Insajder, ministar za rad Zoran Đorđević najavio je da će o slučaju radnika RGZ-a informisati premijerku Anu Brnabić, nakon čega će Vlada preduzeti određene mere.

Štrajk u RGZ

"Dok mi ovde govorimo o socijalnom dijalogu, naše članove u RGZ-u šikaniraju tako što ih premeštaju sa jednog na drugo radno mesto, iako imaju sporazum sa Vladom Srbije koji je trebalo da garantuje da oni koji su učestvovali u štrajku neće biti kažnjeni", rekao je Orbović novinarima u Vladi Srbije.

Kako je naveo za Insajder, rukovodstvo RGZ-a je prvo pozivalo radnike da pređu u sindikat koji je direktor formirao, nakon čega je, pošto je taj poziv odbijen, više od 100 radnika dobilo nalog da pređe na druga radna mesta , u druga naselja i druge gradove.

“U RGZ-u dolazi do terora nad našim radnicima, članovima sindikata, koje poslovodstvo jednostavno proteruje”, tvrdi Orbović za Insajder.

Kako je istakao, uprkos nedavno potpisanom sporazumu sa Vladom, rukovodstvo Geodetskog zavoda već drugi put to ignoriše i radi u kontra smeru.

Orbović je dodao i da će od Vlade tražiti da poštuje sporazum koji je potpisala sa zaposlenima u RGZ-u.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije i dva reprezentativna sindikata - SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da je tek danas, po povratku sa službenog puta iz inostranstva, saznao da se radnici RGZ koji su učestvovali u štrajku premeštaju na druga radna mesta.

“Ministar je bio na putu pa nije mogao da zna, ali inače sve primedbe koje radnici i sindikati imaju, u dogovoru, oni dostavljaju njemu i on ima dosta primedbi na rad rukovodstva. On je otvoreno rekao da će preuzeti slučaj i upoznati premijerku sa njime, te da će oni preduzeti određene mere i poslati inspekciju rada. Da li će i kojih mera biti, videćemo u narednim danima”, zaključio je Orbović za Insajder.

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) prekinuli su 10.maja štrajk, a službe Zavoda nastavile sa radom. Do toga je došlo nakon što je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević potpisao s njima Sporazum o prestanku štrajka. Vlada se potpisivanjem ovog sporazuma obavezala da će zahteve štrajkača ispuniti do kraja maja, a kako je tada saopštena iz kabineta ministra, Vlada je dala garanciju sindikatima da će potpisani sporazum biti ispunjen u celosti.

Izvor: Beta, Insajder