Predsednik Srbije u Grdeličkoj klisuri: Plan se mora izmeniti, brdo će biti srušeno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je završetak deonice auto-puta kroz Grdeličku klisuru prioritet i da očekuje da ta deonica bude završena do kraja godine.

Aleksandar Vučić

"Mi smo rekli do kraja godine. Ja sam rekao, vi to pokušajte i ako bude gotovo do kraja januara neće nikome pasti kruna s glave. Najvažnije je da ovo bude bezbedno", rekao je Vučić novinarima u Grdeličkoj klisuri.

On je obilazeći deonicu u Grdeličkoj klisuri, gde se tri puta srušio potporni zid, rekao da plan mora da se izmeni i da će brdo biti srušeno.

Vučić je naveo da su analizirana različita rešenja, ali da je odlučeno da problem s odronjenim potpornim zidom na Koridoru 10 bude rešen tako da se čitavo brdo odseče i premesti na drugu stranu jer je ceo teren podložan klizanju.

“Sloba je hteo topovima s druge strane da gađa, ali brdo će biti srušeno i treba da ga prebace na drugu stranu da galerijama uspemo da kontrolišemo klizište u potpunosti”, naveo je on.

Vučić je rekao da "galerijama" mora da se kontroliše moguće klizište.

“Očekujem za nekoliko dana sa novim rešenjem da ruše ovo brdo jer ono što se do sad nije srušilo očigledno će da se sruši”, naveo je predsednik Srbije.

On je graditeljima na Koridoru poručio da završe posao tako da građani Srbije budu sigurni i bezbedni.

Predsednik Srbije je dodao da je zahvalan onima koji su preuzeli odgovornost, jer se kada je pao potporni zid vođena negativna kampanja zbog koje mnogi ne žele da se prihvate tog posla.

"Ja sam zahvalan ljudima koji će sutra početi da rade sa novim pristupom. Oni će tu odluku doneti koliko sutra. Očekujem da od sutra vidite promenu na ovom brdu", rekao je Vučić.

Vučić je naveo je 10 dana vođena najbrutalnija kampanju protiv svih koji su ovde ikada radili.

“Tako mi u Srbiji radimo. Prvo sebi upucamo obe noge i ruke a onda moramo da nastavimo da radimo, ali bez ruku i nogu. sada moramo da nastavimo d aradimo. Problem je što niko neće ovde sad da radi, da preuzme rizik zato što je svima jasno sa čime će se suočiti”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Grdelička klisura žila kucavica juga Srbije i da izgradnja auto-puta znači više investitora za Vranje, Leskovac, Vladičin Han, Surdulicu i Trgovište.

"Očekujem da na jug Srbije dođe još jedan veliki investitor - u čitavom svetu poznata kompanije... Moramo da uradimo za Leskovac i Vranje još više", rekao je Vučić.

Potporni zid na Koridoru 10 se, nakon nekoliko obrušavanja, nedavno u potpunosti srušio. Javnost je nakon toga saznala da je na toj deonici 11 puta promenjen plan gradnje. Ministarstvo građevinarstva zbog toga je Inženjerske komore zahtevalo da onima koji su projektovali i preprojektovali deonicu budu oduzete licence.

Vučić i Zaev: Zajednički granični prelaz doprineće ekonomskom razvoju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarali su danas u Preševu, na granici Srbije i Makedonije, o zajedničkom graničnom prelazu.

Zaev je na konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da danas počinje projekat u kojem Srbija i Makedonija žele da na granici imaju samo jednu kontrolu i carinu.

On je rekao da će to značiti da će građani na jednom mestu i s jednim stajanjem moći da pređu granicu i prepolove vreme čekanja na granici izmedju Srbije i Makedonije.

Zaev je rekao da je ovo još jedan primer velikog prijateljstva Srbije i Makedonije i da će ono samo rasti i zahvalio Svetskoj banci na podršci projektu.

Vučić je ocenio da bi objedinjeni prelaz podstakao ljude da brže i lakše prolaze kroz teritorije Srbije i Makedonije i da bi obe zemlje postale konkurentnije.

"Naša je želja da to uradimo i sa ostalima u regionu. Ali nigde nismo tako daleko otišli kao u razgovorima sa Makedonijom. Verujem da će ovo biti prvi takav prelaz koji ćemo napraviti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da je cilj da odnosi Srbije i makedonije budu najbolji.

Zaev je izrazio želju da se između dve zemlje otvori još prelaza.

Zaev je izjavio da rešenje za Kosovo mora da bude takvo da unapredi život i Srba i Albanaca na Kosovu i da donese mir.

"Makedonija podržava pozitivno rešenje za Kosovo. Rešenje koje će da unapredi život i Srba i Albanaca. Rešenje koje će garantovati i bezbednost i mir i Srbiji i Kosovu. Svi lideri u regionu budu ujedinjeni u cilju zajedničkog mira", rekao je Zaev u Preševu, na jug centralne Srbije, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić se na ovakvom pristupu dijalogu s Prištinom zahvalio makedonskom premijeru.

Izvor: Beta, B92, Insajder