Predsednik Srbije: U ovoj zemlji niko nema pravo da dira novinare (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je policija uhapsila Simonović Dragoljuba, predsednika opštine Grocka i člana Glavnog odbora SNS-a zbog napada na novinara "Žig info" Milana Jovanovića. Prethodno je na Insajder portalu objavljena potvrda iz Drugog osnovnog tužilaštva da je predsednik opštine Grocka uhapšen. "Partijska knjižica nikog neće sačuvati od odgovornosti, u ovoj zemlji niko nema pravo da dira novinare, ovo je poruka za sve na lokalnom nivou da se ne igraju", rekao je predsednik Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Videćete u skorijoj budućnosti da neće biti nekažnjivosti ni ovih iz sadašnje vlasti, ni iz bivše vlasti, prekinućemo to vrzino kolo", poručio je predsednik u obraćanju u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je ovo važan dan iako nije lep.

"Pokazao je svu našu odlučnost i želju da stvari menjamo i pošaljemo signal da je Srbija sigurna zemlja, da nije bilo i neće biti ubistava kao što je bilo u Slovačkoj, na Malti, ili ranjavanja kao u Crnoj Gori. Naš posao je da kaznimo i počinioce i nalogodavca", istakao je Vučić.

On je naglasio da niko ne može da bude toliko bahat da ljudima preti, da ih ubija ili tuče bez obzira na to kojoj političkoj stranci pripada.

Vučić je opisao tok događaja. Prema njegovim rečima, 12. decembra 2018. godine došlo je do požara na putničkom vozilu "mercedes" vlasništvo supruge Milana Jovanovića, koje je bilo parkirano u garaži, pa se nakon paljenja požar proširio na garažu i prizemlje kuće.

"Uzete su sve informacije i od Milana Jovanovića i od njegove supruge. Jovanović je istakao da kao jedini razlog vidi tekstove koje je pisao u vezi sa aferama Simonovića i njemu bliskih ljudi", naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio da je 18. decembra uhapšen izvršilac Marinković Aleksandar, koji je priznao izvršenje krivičnog dela i određen mu je pritvor do 30 dana, a tri dana kasnije i organizator Igor Novaković i vozač Šijački Cvetković Bojana, koja je takođe priznala izvršenje krivičnog dela.

"Bilo je teško nadležnim organima da pronađu vezu sa Simonovićem. A zašto je bilo teško, zato što je u sve bio uvezan i policijski službenik, koji je preneo nalog Novaković Igoru koji je kasnije angažovao neposredne izvršioce", objasnio je Vučić.

Kako je dodao, policijski službenik je razgovarao sa Simonovićem, koji mu je obećao 1.500 evra koje nije dobio, pa je policijski službenik dao svojih 1.000 evra izvršiocima, a ćutao je zbog zapošljavanja koja su se dešavala u narednom periodu.

Najava vanrednog obraćanja predsednika, bez potvrde hapšenja MUP-a

Podsetimo, ranije u toku dana, iz predsednikovog kabineta je stigla najava da će se predsednik vanredno obratiti građanima večeras od 20 časova. Tema vanredne konferencije je praktično  držana u tajnosti sve do početka obraćanja.  Prvo je jutros agencija Tanjug prenela izjavu predsednika Vučića da je čuo da ima važnih vesti u zemlji, ili „da može da ih bude“, zbog čega je on odlučio  da treba da se vrati iz Davosa  „da rešavamo probleme u zemlji“.

U međuvremenu, danas je Žig info, medijski portal iz Grocke, na svom Fejsbuk nalogu objavio da bi povod za večerašnje obraćanje Aleksandra Vučića javnosti moglo da bude upravo to da je uhapšen Simonović. Kako su naveli, na teret mu se stavlja više krivičnih dela, a među njima je i sumnja da je nalogodavac za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

„Naime, prema nezvaničnim saznanjima Žig Infa, kojeg je potvrdilo više izvora, danas u poslepodnevnim časovima uhapšen je predsednik GO Grocka, Dragoljub Simonović a. Prema istim saznanjima, Simonović je trenutno u policiji (29. novembar) gde daje izjavu. Na teret mu se stavlja više krivičnih dela, među kojim je i sumnja da je nalogodavac za paljenje kuće novinara našeg portala Milana Jovanovića“, objavio je Žig info danas oko 18 časova.

Potvrdu ove informacije bilo je nemoguće danas dobiti u MUP-u. U Drugom osnovnom tužilaštvu novinari Insajdera su, pola sata pre početka konferencije, dobili potvrdu da je uhapšen predsednik opštine Grocka.

Međutim, na konferenciji za štampu nije bilo reči o kvalifikaciji krivičnog dela. U Drugom osnovnom tužilaštvu rečeno je da je Simonović uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje krivičnog dela, ali ostaje nejasno na koje se tačno delo ta kvalifikacija odnosi.

Na ovoj konferenciji za novinare koja je najavljena kao vanredno obraćanje nisu bila dozvoljena pitanja. Predsednik Srbije je u prisustvu ministra policije pročitao detalje o hapšenju i svoje obračanje završio rečima: Sutra ću odgovarati na pitanja u Novom Sadu. Posle toga je napustio salu.

Podsetimo, u kući bivšeg pripadnika MUP-a u Grockoj Milana Jovanovića, koji radi kao novinar portala Žig Info, u noći između 11. i 12. decembra izbio je požar, jer su u garažu ubačeni molotovljevi kokteli.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Pre više od mesec dana, uhapšeno je troje osumnjičenih za podmetanje požara.

S. C. B., osumnjičena za pomaganje, priznala je krivicu i zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom.

Na osnovu sporazuma, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara

Pored nje, tada su uhapšeni M. A. i N. I., i oni su u pritvoru.

Izvor: Insajder, Beta