Predsednik Srbije: Uhapšeni bivši predsednici opština Prijepolje i Arilje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su jutros uhapšena dva bivša predsednika opština iz Srpske napredne stranke. Naknadno je precizirao da su u pitanju predsednici opština Prijepolje i Arije. Ovu informaciju zasad nisu potvrdili ni MUP ni tužilaštva.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Nadležno tužilaštvo i policija neka rade svoj posao. Ne sme da bude važno ko je iz koje stranke, već da ljudi znaju da su oni koje biraju tu da rade za njihovo dobro", rekao je Vučić.

On je rekao da je uveren da će biti rezultata i u borbi protiv organizovanog kriminala jer se zna da mafijaške strukture ne bi bile to što jesu da nisu imale "bočnu podršku" predstavnika pojedinih državnih organa.

"Vreme je da se to otkrije i da se to vidi. Naslušao sam se da kontrolišemo neke mafijaške grupe, e sada ćete da vidite koliko ćemo i kakvih rezultata da imamo u otkrivanju tih grupa. Ta borba nije laka, ali mora da se obavlja brzo i efikasno", rekao je Vučić.

On je rekao da su se prevarili oni koji misle da treba da nas vrate "u vreme zemunskog klana" i "dvehiljaditih godina, kada je bilo po tri ubistva dnevno".

“Očekujem snažniji pritisak velikih sila po pitanju Kosova”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje snažniji pritisak velikih sila po pitanju razgovora sa Prištinom od decembra i januara naredne godine, kao i da do rešenja za Kosovo mora doći kroz dijalog.

Vučić  rekao da će se založiti za postizanje "kompromisnog rešenja", dodajući da "ne treba da našoj deci ostavljamo zamrznuti konflikt".

On je rekao da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt "kada ga neko odmrzne" može da bude katastrofalan.

"Najvažnije poruka za nas je poruka mira i dajaloga, poruka želje da nastavimo dijalog sa Prištinom", rekao je Vučić i dodao da rešenje "možemo i moramo da postignemo kroz dijalog", kao i da je "bolje da ga postignemo ranije nego da ga postignemo kasnije".

Vučić je rekao da "u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob", navodeći da "moramo da izvučemo pouke iz 90-ih" godina prošlog veka.

Prema njegovim rečima, šta god da se desi "uvek morate da računate na sopstvene snage", zbog čega će Srbija nastaviti da jača vojno i ekonomski.

U Albaniju s ličnom kartom

Kako je naveo predsednik Srbije, na Sofijskom samitu, koji je onlajn održan 10. novembra, a na kome su lideri zemalja zapadnog Balkana razgovarali sa čelnicima EU o evropskoj perspektivi regiona, došlo do "nekoliko važnih razgovora Beograda, Tirane i Skoplja", a među rezultatima tih razgovora je i to što će građani Srbije moći uskoro da ulaze u Albaniju sa ličnom kartom.

Predsednik Srbije je rekao da je među rezultatima tih razgovora i sporazum postignut među tim državama da se njihovi građani, oboleli od kovid-19, zbrinjavaju i budu primljeni u zdravstvene ustanove.

Vučić je rekao da će biti izdavane i "jedinstvene radne dozvole", kao i da je važno otvaranje "zelenih ekonomskih koridora" koji će biti uspostavljeni među ovim državama i Evropskom unijom.

"Predložiću da u Vladi bude više predstavnika manjina"

U Vladi Srbije biće više predstavnika nacionalnih manjina, najavio je danas predsednik Srbije I rekao da će to predložiti premijerki Ani Brnabić.

On je rekao  da će sa Savezom vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora koalicioni sporazum biti potpisan sutra, ali da će u Vladi Srbije i u "pokrajinskom aparatu" biti i više predstavnika Roma, Hrvata i Bošnjaka.

"Važno je da Romi i Hrvati dobiju svoje mesto, i da posebnu pažnju obratimo na Bošnjake", rekao je Vučić i dodao da "ima i mnogo albanskih predstavnika sa kojima može da se razgovara o njihovoj participaciji u organima vlasti".