Predsednik Srbije: Uskoro konkurs za direktore javnih preduzeća u Srbiji

Konkurs za direktore javnih preduzeća će uskoro biti raspisan. To je jedna od anomalija koja se pominje i u Izveštaju Evropske komisije o Srbiji, o tome je bilo reči i na današnjem sastanku i siguran sam da će to Vlada uskoro uraditi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka s ministrima Vlade Srbije i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Duže od osam godina Srbija svesno krši zakon držeći brojne funkcionere i direktore u statusu vršilaca dužnosti.

Od ukupno 37 javnih preduzeća čije je poslovanje Insajder analizirao u čak 21 bio je postavljen vršilac dužnosti, a većina njih na tim pozicijama našla se duže od godinu dana, uprkos zakonskom ograničenju.

Ova činjenica pominje se i u Izveštaju Evropske komisije za Srbiju, a na nju je ukazivao i MMF.

Mihajlović i Bajatović moraju da sarađuju

Vučić je danas na pitanje o sukobu ministarke energetike Zorane Mihajlović i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića odgovorio da su oboje bili na današnjem sastanku. Kako je naveo, on je na sastanku zamolio direktore javnih preduzeća za korektan odnos prema ministru. Kako je rekao, ne moraju da se vole, ali je nužno da sarađuju.

"Što se tiče odnosa Zorane Mihajlović i Dušana Bajatovića, pozvao sam ih oboje na sastanak i zamolio sam direktore da imaju poštovanje prema ministarki, ne mora da bude ljubavi, ali mora da bude poštovanja i da odnos funkcioniše na normalan način, ako ne bude tako, okrenućemo se drugim merama",  rekao je predsednik.

Dušan Bajatović nedavno je udaljen sa sastanka s ministarkom Mihajlović, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, nepoštovanja institucije Vlade Srbije. Ministarka rudarstva i energetike ranije je izjavila da će tražiti smene nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru, naglašavajući da nije zadovoljna time što ta preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će do smena doći zbog toga, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa.

Novi projekti

Vučić je rekao da je direktore javnih preduzeća informisao o razgovorima koje je imao sa predstavnicima EU, Kine, SAD, Rusije po pitanju različith projekata i o interesovanjima iz inostranstva.

"Obavestio sam ih o velikim projektima za koje postoje interesi više zemalja. Suština je u tome da pokušamo zajednički da pronađemo najbolje moguće rešenje za ekonomski rast u narednom periodu"

Kako je naveo, sastanak je trajao dva sata, a na njemu je govorio "do detalja šta predstavnici pojedinih zemalja žele da da postignu u našoj zemlji i šta su naši interesi".

"Mi smo čini mi se, ako smem tako da se izrazim, uvek slabo planirali, u poslednjih 30 godina uvek smo rashodne strane budžeta potcenjvali, prihodne precenjivali, sebe obmanjujemo kako će nam stanje uvek sledeće godine biti bolje, a nikad nismo želeli da budemo realisti", rekao je predsednik i dodao da je "poslednjih godina nešto bolje stanje".

"Ali ja sam gotovo apsolutno nezadovoljan kako se planiraju budžeti lokalnih samouprava, ali sam zadovoljan kako se planiraju novi projekti, ali i tu imamo bezbroj problema - od političkih do tehničkih svake vrste", naveo je Vučić.

On je kao probleme pomenuo raseljivanje građana, problem sa eksproprijacijom...

"Mi ćemo do kraja godine pokušati da vratimo 170 miliona evra duga koji imamo prema Azerbejdžanu za autoput Čačak-Ljig još iz 2011. godine", rekao je on.

Kako je dodao, očekuje potvrdu dobrog javnog stanja za Srbiju u danima koji dolaze i da se javni dug pusti za 0,4 odsto.

"Kada ugovarate infrastrukturne projekte, oni prvu godinu ili dve sve teče kako treba, a onda nastaju problemi", istakao je Vučić.

On je naveo da se u ovom trenutku gradi četiri autoputa, a da sa prugama postoje veliki problemi.

"Veoma je važno da pokušamo da svim lokalnim samoupravama, a ima ih 28, obezbedimo prečišćavanje vode", naveo je Vučić.

Na sastanku se govorilo i o energetici i sprovođenju reforma u privredi, kao i važnosti restruktuiranja.

"Šta ćemo da radimo sa Petrohemijom, teško je da ćemo naći partnera, a da to nisu Rusi, razgovarali smo o Simpu, Jumku, Trajalu, Lasti. Geldamo kako i na koji način to da rešimo", naveo je on i rekao da postoji i "poseban angažman oko Bora".

Današnjem sastanku sa predsednikom prisustvovali su ministri Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, kao i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, te predsednik PKS Marko Čadež. Takođe, sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

O Er Srbiji…

"Er Srbija ne samo da će da opstane već ćemo imati dovoljno snage i znanja, ako bude potrebno mi ćemo i da dokapitalizujemo, da uzmemo veći procenat - nikakav problem, ali Er Srbija će nastaviti da posluje“, odgovorio je predsednik Vučić na kritike koje su se iz Fiskalnog saveta čule povodom poslovanja ove avio-kompanije.

On je naveo da mu nije jasna "mržnja prema svemu što je naše".

"I niko nije rekao da napravimo studiju kako je moguće da Nemačka s devet milijardi pomaže Lufthansu, a uslov za tu pomoć je otpuštanje 25.000 ljudi", naveo je.

On je podsetio da Srbija ne može da uradi ništa bez kontrole Evropske komisije za državu pomoć, a da Srbija želi da sačuva kompaniju. Kako je naveo, Er Srbija jedina u regionu ima direktan let za Njujork i da je on realizovan uz najpovoljnije uslove.

"Očekujem političke pritiske"

Aleksandar Vučić Vučić smatra da će se Srbija suočavati sa sve težim političkim prtiscima. On je podsetio na izjavu izvestioca EP za Kosovo Viola fon Kramon da će se od preostalih pet članica EU tražiti da priznaju nezavisnost Kosova.

"Suočavaćemo se sa najtežim mogućim pritiscima kada je u pitanju priznanje Kosova i biti u teškoj poziciji, to nikada nisam krio... Očekujem velike pritiske kada je Republika Srpska u pitanju i kada je Kosovo u pitanju. Borićemo se istinom, govorićemo narodu istinu. Naše je da čuvamo naše interese i da budemo pristojni... Da kao predsednik Republike i bez saglasnosti vlade postpišem akt o nezavisnosti Kosova dobio bih Nobelovu nagradu za mir i bio bih najveći demokrata u ovom delu sveta. Da kažem da Republika Srpska nema nikavu podršku Srbije i da neće dobiti nikavu pomoć, tek tad bih bio demokrata, a postao bih i lep", naveo je uz tvrdnju da Srbija mnogima u regionu odgovara samo kada je slaba i ponižena.

Zbog toga, rekao je, vodimo računa da se niko u regionu ne oseća ugruženo od Srbije.

"Mi želimo da budemo partneri, ali ne želimo da nas optužuju, da nam menjaju istoriju, da nas optužuju kako smo bili okupatori u Crnoj Gori, kako su Srbi bili zlikovci, kako Jasenovac nije postojao. Mi ćemo takođe da uputimo pijetet prema svim žrtvama, jer znamo da ni mi nismo bezgrešni", rekao je predsednik.

Izvor: Insajder