Predsednik Višeg suda: Sudija Trešnjev je vraćen u opšte odeljenje jer nije pokazao stručnost

Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović tvrdi da je sudiju specijalnog suda Aleksandra Trešnjeva vratio u redovno krivično odeljenje jer mu je istekao šestogodišnji mandat, ali je naveo da su njegovi rezultati lošiji od onih koje su ostvarile druge sudije imenovane kada i Trešenjev. Vraćanje sudije Trešenjeva u redovan postupak dovodi do ponavljanja suđenja pred specijalnim sudom. U obrazloženju ovakve odluke Stepanović navodi da je 60 odsto presuda koje je Trešenjev doneo ukinuto.

Viši sud u Beogradu

“Sudija Aleksandar Trešnjev u periodu od nepunih šest godina, koliko postupa kao sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, kao predsednik veća pravnosnažno je rešio svega dva predmeta, od kojih je jedan predmet okončan donošenjem presude kojom se optužba odbija usled nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. Pored toga, dva predmeta su rešena na osnovu postignutih sporazuma o priznanja krivičnih dela”, naveo je predsednik Višeg suda u saopštenju za javnost.

Aleksandar Stepanović je vršilac funkcije predsednika Višeg suda od aprila 2013. godine. Stepanović je naveo da se saopštenjem javnosti obratio zbog blagovremenog, preciznog i tačnog informisanja, a kako bi naveo razloge zbog kojih je doneo odluku da Godišnjim rasporedom za 2018. sudija Trešnjev ne bude više sudija Posebnog odeljenja.

Stepanović navodi da je zakon predvideo mandate od šest godina, a da predsednik Višeg suda nakon toga mora da utvrdi da li je sudija pokazao dovoljan stepen stručnosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja koji bi opravdali produženje mandata.

“Ukoliko to ipak nije slučaj, predsednik Višeg suda u Beogradu je ex lege u obavezi da sudiju, po isteku mandata, rasporedi za postupanje u predmetima opšteg odeljenja Višeg suda u Beogradu ili drugog suda iz koga je upućen”, naveo je Stepanović.

“Lošiji rezultati od ostalih sudija”

On je u saopštenju napisao i da je sudija Aleksandar Trešnjev koji je vraćen u opšte krivično odeljenje, u Posebnom odeljenju radio od januara 2012. Istovremeno su u specijalni sud raspoređene su još tri sudije Dragan Milošević, Vladimir Mesarović i Maja Ilić. Prema navodima predsednika Višeg suda, Trešnjev je imao najlošije rezultate. 

“Sudija Aleksandar Trešnjev je imao 60 odsto ukinutih odluka, dok su troje sudija, kojima takođe ističe šestogodišnji mandat u januaru naredne godine, ostvarile daleko bolji kvalitet rada i uz to rešile veći broj predmeta”, istakao je Stepanović.

On navodi da je u navedenom periodu sudija Dragan Milošević je imao procenat ukinutih odluka ukupno 33 odsto, sudija Maja Ilić 20 ukinutih odluka, dok je sudija Vladimir Mesarović imao procenat ukinutih odluka ukupno 11 odsto.

Inače, sudije Specijalnog suda imaju veće plate kao dodatak zbog rada u predmetima organizovanog kriminala korupcije.

Ponavljaju se suđenja Šariću i za pobunu JSO

Zbog vraćanja sudije Aleksandra Trešnjeva u opšte krivično odeljenje, pred Specijalnim sudom na početak će biti vraćeni postupci protiv grupe Darka Šarića.

Problem je i što će suđenje za pobunu JSO koja je dovedeno do završnih reči po drugi put biti vraćeno na početak i to zbog istog razloga, odnosno vraćanja sudija iz Specijalnog u opšte krivično odeljenje.

Prvo se to dogodilo krajem 2015. godine, kada je odlukom takođe Stepanovića u opšte odeljenje vraćen sudija Vladimir Vučinić. Sada se sutuacija ponavlja takođe zbog odluke Stepanovića da sudiju Trešanjeva vrati u redovne postupke.

Prijave Visokom savetu sudstva pa vraćanje u redovna odeljenja

Obojica sudija imala su pre ovakvih odluka sukobe sa predsednikom suda Aleksandrom Stepanovićem koji su izašli u javnost. Vladimir Vučinić je ušao sukob zbog odluke o vraćanju pasoše Mirolavu Miškoviću. Zbog javnog iznošenja podataka slučaj je završio pred Visokim savetom sudstva. To se dogodilo 2015. godine, i Vučinić je u redovan postupka vraćen je u januaru 2016. nakon čega je otišao iz pravosuđa.

Aleksandra Trešnjeva je u leto 2016. predsednik Stepanovića prijavio takođe Visokom savetu sudstva zbog sumnje da obavlja dve nespojive funkcije – kao sudija i član udruženja „Cepris“ strukovnog udruženja Centar za pravosudna istraživanja. Zbog ove prijave Trešenjev je mogao da ostane i bez sudijske funkcije.

Predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović pre toga je izuzeo tog sudiju iz predmeta u kojem je, u Specijalnom sudu bio predsednik veća zbog toga što je član strukovnog udruženja. Tada je i Trešenjv Visokom savetu sudstva uputio pritužbu na Stepanovićevu odluku. VSS je odlučio da odbaci pritužbu Trešnjeva, a predsednik Višeg suda Stepanović je obavešten da VSS nije nadležan za davanje traženog mišljenja o nespojivosti sudijske funkcije i članstva u stručnom udruženju.

Izvor: Insajder, Vreme