Predsednik VSS: Ne bi trebalo menjati sudije dok suđenja traju

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević smatra da ne bi trebalo menjati sudije u predmetima u kojima sude. Milojević je to rekao komentarišući činjenicu da će se pre svega procesi protiv Darka Šarića, al i za pobunu JSO vratiti na početak zbog odluke predsednika Višeg suda da sudiju Aleksandra Trešnjeva iz specijalnog vrati u redovno krivično odeljenje.

Dragomir Milojević

"Ne mora da znači da će ti predmeti stati, to zavisi od sudije, a ja kao predsednik Vrhovnog kasacionog suda smatram - ne bi trebalo raditi na izmenama sudija koji sude, neka bude raspoređen u drugu materiju, ali neka ostane da završi te predmete", kazao je Milojević.

On je naglasio i da je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović nezavisan u radu. 

Na početak se vraća najmanje pet procesa

Predsednik Višeg suda za dve godine u redovan postupak vratio je dvojicu sudija i na taj način na početak se dva puta vratio i postupak za pobunu JSO. Problem je što je i prvi i drugi put taj postupak  doveden do završnih reči. Prvo je 2016. promenjen sudija Vladimir Vučinić, a sada i Aleksandar Trešenjev.

Na početak se vraćaju i suđenja protiv grupe Darka Šarića i za šverc cigareta i za pranje novca. Dakle ponovo će početi svi postupci u kojima je sudija Trešnjev sudio, među kojima su i suđenja Valjevskoj grupi optuženoj za ubistva, iznude i falsifikovanja, kao i suđenje bivšoj ministarki Jasni Matić.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda navodi da je predsednik Višeg suda u Beogradu postupao u okviru svojih ingerencija i ovlašćenja, jer je svaki predsednik suda ovlašćen po poslovniku da napravi godišnji raspored. “Sudija Trešnjev ukoliko je nezadovoljan rasporedom ima pravo prigovora predsedniku Apelacionog suda”, rekao je Milojević.

“Najgore bi bilo da su tačne i pozitivna i negativna ocena rada sudije Trešnjeva”

Da se Trešnjev već “žalio” Apelacionom sudu javnost je saznala iz saopštenja predsednika Višeg suda koji je naveo da se javnosti obraća nakon što je odgovorio na prigovor Trešnjeva.

Predsednik Višeg suda tada je saopštio i da je sudiji Aleksandru Trešnjevu istekao mandat od šest godina na koliko je upućen u Specijalni sud i da mu taj mandat nije produžen jer sudija “nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja Višeg suda". Međutim odmah zatim objavljeno je da je komisija Apelacionog suda utvrdila da Trešnjev "izuzetno uspešno obavljao sudijsku funkciju".

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda jaže da je za te rezultate čuo iz medija i da je moguće da su oba podatka tačna, ali da bi to bilo najgore.

"Onda zaista ne znam kako ćemo se opredeliti. Ja mogu kao predsednik suda da gledam na jedan način – imate sudija koji su po rezultatima rada dobri, ali vi kao građanin nećete biti zadovoljni jer sudija ne rešava predmete po redu, pa postupci dugo traju", rekao je Milojević.

Podsetimo sudija Aleksandar Trešnjev i predsednik Višeg suda jedan drugog su prijavili Visokom savetu sudstva još sredinom 2016.. Prvo je Predsednik Višeg suda tražio da Vrhovni kasacioni sud utvrdi da li je Trešnjev u sukobu interesa s obzirom na to da kao sudija učestvuje u radu stručnog udruženja Certis. Zbog toga ga je prethodno izuzeo i iz veća u kome je sudio. Onda je Trešnjev Visokom savetu sudstva uputio pritužbu na odluku predsednika suda.

Visoki savet sudstva odbacio je pritužbu Trešnjeva, a na pritužbu Stepanovića se oglasio nenadležnim. Sudija Trešnjev tek krajem januara će biti vraćen u opšte krivično odeljenje, ali se suđenja u kojima on sudi pred specijalnim sudom već odlažu na zahteve advokata. Tako je odloženo suđenje za pobunu JSO koje je trebalo da bude 28 i 29. novembra, kao i suđenje Darku Šariću koje trebalo da bude održano 30. novembra.

Izvor: Beta, Insajder