Predsednik VSS za Insajder o izjavi Vučevića: Ne pamtim ovakav napad na pravosuđe

Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević za Insajder kaže da je izjava Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada o sudijama neprihvatljiva i apsolutno neprimerena.

Dragomir Milojević

„Ja ne pamtim da se do sada desio ovakav napad na pravosuđe. Poseban je problem što je to izgovorio izgovorio političar, koji je uz to i pravnik. Nikada do sada niko nije na takav način komentarisao rad suda. Visoki savet će svakako sutra zauzeti stav u vezi sa ovim slučajem“, kaže Milojević za Insajder. 

Na pitanja novinarke Insajdera Senke Vlatković-Odavić o stanju u srpskom pravosuđu, pritiscima na sudije i postupcima koji se vraćaju na početak, predsednik VSS Dragomir Milojević odgovaraće u intervjuu koji će biti emitovan u četvrtak.

On najavljuje da će Visoki savet sudstva na sutrašnjoj sednici „po ko zna koji put pozvati političare da ne komentarišu sudske odluke“.

Pre samo mesec dana, Visoki savet sudstva izdao je saopštenje u kojem kaže da političari i državni funkcioneri ne smeju da komentarišu sudske odluke i sudske postupke jer tako podrivaju samostalnost i nezavisnost sudova i sudija i urušavaju poverenje građana.

Na izjavu Vučevića reagovala je i predsednica Društva sudija Dragana Boljević, koja je rekla da „nemam druge reči osim zaprepašćenja".

"Ovo je jasan primer pritiska na pravosuđe i to pre svega na one koji bi trebalo da odlučuju u ovom predmetu u drugostepenom postupku“, rekla je Boljević.

Miloš Vučević, potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada optužio je sudije koje su donele oslobađajuću presudu u postupku protiv bivšeg ministra Predraga Bubala da su korumpirane i da su plaćene za takvu presudu.

Izvor: Insajder