Predstavljen Program “Srbija 2025”: Za pet godina oko 14 milijardi evra za projekte

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u narednih pet godina u infrastrukturne i razvojne projekte biti uloženo oko 14 milijardi evra.

Predstavljanje projekta 2025

"Ti projekti će ubrzati naš rast i našu zemlju učiniti boljom zemljom za život. Finansiraće se iz budžeta Srbije, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija", navela je Brnabić predstavljajući program investicionih projekta "Srbija 2025", zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je istakla da nijedan od projekata u investicionom planu neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje.

"Planiramo da nastavimo smanjenje javnog duga, a Vlada će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakim projektom, odnosno celokupnim planom 'Srbija 2025', da bismo znali u svakom trenutku gde svaki dinar odlazi i kako se troši, kao i kako svaki projekat napreduje", rekla je Brnabić.

Vučić: Za mlade 700 miliona evra, za KiM 150 miliona evra, 5 milijardi za putnu infrastrukturu...  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u okviru Programa "Srbija 20205" za pomoć mladima država izdvojiti dodatno 700 miliona evra.

"Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu", rekao je Vučić.

Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji.

Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovalični rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i preveneciju dece obolele od autizma…

Kako je najavio, više od pet milijardi evra biće uloženo u putnu infrastrukturu.

"Planovi su da uložimo 5,078 milijardi u putnu infrastrukturu u narednom periodu", rekao je Vučić.

On je detaljno predstavio koji će svi putevi biti urađeni ucrtavajući puteve na mapi Srbije.

Foto: Budućnost Srbije / Predstavljanje projekta 2025

Najavio je i da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju dobiti dodatnih 150 miliona evra i to za infrastrukturne projekte.

„Radićemo svuda gde možemo, i to ne samo na severu, već i južno od Ibra - u Gračanici, Ranilugu, Klokotu, Pasjanu, ali i Štrpcu, Sirinićkoj Župi, na celom KiM gde god žive Srbi“, dodao je on.

Vučić je najavio i dodatnih 100 miliona eva za saradnju sa Republikom Srpskom.

„Naša je obaveza da, zbog nešto lakše situacije, mnogo većeg nivoa investicija koje imamo, pomognemo RS njenim povezivanjem sa maticom, ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH“, rekao je on. 

Najavio je i dodatnih 500 miliona evra za ulaganje u oblasti energetike.

„Kada se pogleda samo cifra, to deluje malo, ali ne i kada se zna sa koliko novca raspolažu javna preduzeća“, rekao je on.

Vučić je rekao da će taj dodatni novac biti upotrebljen pre svega za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, ali i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

Dodatna izdvajanja najavio je i za izgradnju vodovoda i kanalizacije u svakom selu u Srbiji. Kako je rekao, najviše novca biti izdvođeno u vodovod i kanalizaciju, jer je to od ogromnog značaja za život građana.

"Da u svakom selu imamo vodovod i kanalizaciju", naglasio je Vučić.

Rekao je da će novac za tu namenu biti realizovan preko Kancelarije za javna ulagnja i napomenuo da je opredeljeno i više novca nego što lokalne samouprave mogu da potroše.

Vučić je naglasio da je potrebna ozbiljna priprema projekata od strane lokalnih samouprava.

Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

Izvor: Insajder