Predstavnica studenata „Jedan od pet miliona“: Sutra predajemo ključeve rektorki

Predstavnica studenata koji blokiraju Rektorat Mila Jovanović kaže za Insajder da će sutra rektorki Ivanki Popović predati ključeve od zgrade Rektorata s obzirom na to da je postignut dogovor.

Rektorat Univerziteta u Beogradu Foto: Srđan Ilić

„Izaći ćemo sutra iz blokade, predaćemo ključeve rektorki, a od nje ćemo, prema dogovoru, dobiti garanciju da će ispuniti ono što je rekla“, kaže Jovanović.

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ su naknadno saopštili da je saopštenjem rektorke, koje je nastalo na inicijativu studenata, UB pokazao stav, integritet i autonomiju.

„S obzirom da je dogovor postignut, vrata Rektorata sutra će biti otvorena za zaposlene, rektorka će od studenata dobiti ključ, a studenti od rektorke garanciju da će sve što je rekla biti ispunjeno. Primopredaja ključeva odigraće se sutra u 8:30 na početku radnog vremena Rektorata“, navodi se u saopštenju studenata.

Piše i da se Univerzitet se prvi put posle više od pet godina izjasnio, otvoreno rekavši da sporni doktorat ministra finansija Siniše Malog i sporost rešavanja ovog pitanja urušavaju ugled Univerziteta.

„Određivanjem 4. novembra 2019. za datum kada će ovaj problem konačno biti rešen stavljena je tačka na višegodišnje odricanje od odgovornosti“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da su studenti ponosni na to što su uspeli da pokažu da je UB nezavisna institucija na čiji rad ne mogu da vrše pritisak predsednik države, predsednica vlade, ministri, predsednica skupštine, poslanici.

„Rektorka je ispunjenjem zahteva studenata u blokadi pokazala da je to zaista moguće. Želimo da naglasimo da ćemo u slučaju bilo kakvih pritisaka stati uz rektorku UB Ivanku Popović i da nećemo dozvoliti da snosi posledice toga što je zaštitila ugled našeg Univerziteta“, istaknuto je u saopštenju.

Inače, Popović je saopštila danas, nakon sastanka sa studentima koji je trajao duže od tri sata, da „sa punom odgovornošću garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“. Popović je navela da Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku BU da do 4. novembra donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja, čime se rok za donošenje konačne

„Kao rektorka Univerziteta u Beogradu prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta“, navela je u saopštenju Ivanka Popović.odluke značajno skraćuje“.

Kako je podsetila, osnovni zahtev studenata bio je da zahteva od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija Sinišu Malog razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke.

„Studenti su 16. septembra .2019. godine pristali na kompromis i zatražili da umesto zahteva uputim predsednici Vlade preporuku da se smeni ministar finansija. Imajući u vidu činjenicu da sam, od kada sam stupila na dužnost 1. oktobra 2018. godine, preduzela sve potrebne mere i pokrenula proceduru, sa punom odgovornošću garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“, navela je rektorka.

Popović je istakla da upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata Siniše Malog narušava ugled Univerziteta, institucije od nacionalnog značaja, i zato je „u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku“.

Ona je pozvala sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu Skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane „na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije BU, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih“.

Premijerka Ana Brnabić je ranije optužila rektorku da daje kontradiktorne izjave i navela da se „nije izjašnjavala kada su u zgradu ulazili i studentima davali podršku predstavnici drugih političkih grupacija kao što su pokret Jedan od pet miliona i Savez za Srbiju“.

Blokada zgrade Rektorata počela je 13. septembra, a glavni uslov je bio da rektorka na javnom servisu zatraži od premijerke Ane Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog dok se odlučuje o tome da li je njegov doktorat plagijat. Studenti udruženja "Jedan od pet miliona" saopštili su u sutradan da su preuzeli kontrolu nad celim objektom, jer im je, kako su rekli, prethodnu noć bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja. Oni su tokom istog dana pokrili i kamere u zgradi Rektorata i, kako su saopštili, sada odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz objekta.

Studenti su u ponedeljak onemogućili ulaz i zaposlenima, nezadovoljni načinom na koji je Rektorat osudio incident koji se dogodio prvog dana. Tada su, kako tvrde, aktivisti SNS unutar zgrade napali studenta Srđana Markovića.

Rektorat je nakon toga saopštio da je napad došao od strane „očiglednih političkih neistomišljenika“.

Potom su studenti rektorki dostavili dokaze da se radi o aktivistima SNS, nakon čega je ona javno osudila napad.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.