Predstavnici civilnog sektora predlažu Nevenu Ružić za novog poverenika

Više od 60 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice pozvalo je narodne poslanike da podrže Nevenu Ružić kao kandidatkinju za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ružić već 10 godina radi u toj instituciji i sada je na funkciji pomoćnice generalnog sekretara Službe Poverenika.

Poverenik

„Dosadašnjim radom značajno je doprinela poverenju građana u instituciju Poverenika zbog čega verujemo da bi i u budućnosti delovala u interesu javnosti. Sigurni smo da osim relevantnog stručnog znanja (master diploma pravnih nauka iz oblasti blisko vezanih za polje delovanja Poverenika) i izuzetnog iskustva, ona ima i integritet neophodan za kontrolu i nadzor rada državnih organa“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, od 2017. godine Ružić je članica radnog tela Međunarodne konferencije poverenika za informacije. Izabrana je 2012. godine za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka Saveta Evrope, gde je obavljala i funkciju zamenice predsednika.

Civilne organizacije pozvale su sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije da kandiduju Nevenu Ružić i podrže njen izbor, jer, kako su naveli, ispunjava sve kriterijume koji „garantuju da će obavljati dužnosti poverenika odgovorno i savesno, u skladu sa zakonom i dobrom demokratskom praksom, nezavisno od političkih i drugih uticaja“.

„Apelujemo i na skupštinski Odbor za kulturu i informisanje da prilikom izbora novog poverenika poštuje kriterijume transparentnosti, otvorenosti i integriteta, kako bi javnosti omogućio da bude adekvatno informisana i uključena u ovaj proces“, navodi se u saopštenju više od 60 organizacija civilnog sektora, a o kojim organizacijama je reč pogledajte ovde.

Prošlog petka Odbor za kulturu i informisanje pozvao je sve poslaničke grupe da dostave svoje predloge za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.  Međutim, jedan od uslova je bio da kandidati u trenutku predlaganja za funkciju poverenika nije zaposlen u drugom državnom organu.

Zbog tog uslova pobunile su se nevladine organizacije, koje su saopštile da, osim što taj uslov nije predviđen zakonom, on je “eliminišući faktor” za sve kandidate koji trenutno rade u državnim institucijama, uključujući i Službu poverenika.

Tri dana kasnije je predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao za Insajder da je izbrisan uslov da kandidat u trenutku predlaganja za funkciju poverenika nije zaposlen u drugom državnom organu. 

Marinika Tepić, predsednica Kluba samostalnih poslanika i potpredsednica Stranke slobode i pravde, rekla je za Insajder da njena poslanička grupa, poštujući Sporazum sa narodom, neće učestvovati u izboru novog poverenika. Sa druge strane, Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS-a, navodi da su demokrate donele odluku da predlože kandidata nevladinog sektora, ukoliko NVO organizacije oko toga postignu konsenzus.

Izbor: Insajder