Predstavnici opozicije usvojili Predlog sporazuma s narodom

Predstavnici opozicije usvojili su danas Predlog sporazuma sa narodom kao odgovor na zahtev organizatora protesta “Jedan od pet miliona”, saopšteno je iz Saveza za Srbiju. Kako se navodi u saopštenju, opozicija se sporazumom obavezuje, između ostalog, da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Savez za Srbiju Foto: Srđan Ilić

“Takođe se obavezuje i da će se suprotstavljati nasilju i zaštititi sve ugrožene građane koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja. Potpisnici Sporazuma prihvatili su i

Tekst Predloga sporazuma možete pročitati ovde.

obavezu da će obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela”, navodi se u saopštenju Saveza.

Savez dodaje da su se predstavnici opozicije obavezali su se i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

“Nakon izbora, biće formirana Vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori”, navodi Savez.

Kako se navodi, Vlada stručnjaka imaće dvanaest ključnih zadataka. To su uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, nezavisnosti Ustavnog suda, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem. Zatim, osnaživanje uloge Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera, zaštita nezavisnih i regulatornih tela i institucija od stranačkih uticaja.

Kao zadaci Vlade stručnjaka navode se i lustracija, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana, izmena izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu.

Sporazum sa narodom, napominje SzS, čine i dva priloga – ranije potpisani Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora i Definisane obaveze Vlade stručnjaka.

Ovaj dokument su potpisali osnivači Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Milan Stamatović, Borko Stefanović -, Vuk Jeremić, Slaviša Ristić, Janko Veselinović, Željko Veselinović, kao i Jovan Jovanović iz Građanske platforme, Zoran Živković iz Nove stranke, Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih građana, Boris Tadić iz Socijaldemokratske stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

“Sporazum sa narodom potpisnici će ponuditi predstavnicima protesta ‘1 od 5 miliona’, ali i ostalim građanima Srbije, i spremni su da prihvate svaki sud javnosti – politički i moralni. Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja svih zahteva”, piše u saopštenju SzS.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd nije potpisala Predlog sporazuma

Incijativa Ne da(vi)mo Beograd nije potpisala današnji Predlog sporazuma za narodom. Razlog je, kako su naveli, razmimoilaženje po pitanju insistiranja na jednoj zajedničkoj koloni.

„Mi ne rušimo ovaj dogovor opozicije, ali ga jednostavno ne možemo potpisati zbog insistiranja na jednoj koloni jer mi mislimo da ukoliko budemo ostvarili mogućnost slobodnih izbora nema potrebe za jednom zajedničkom opozicionom listom“ , rekao je aktivista Radomir Lazović za Insajder.

On ističe da su sastanci opozicionih aktera prethodnih dana bili kvalitetni i konstruktivni, ali da predstavnici Inicijative smatraju da je preuranjeno govoriti o formiranju Vlade i zajedničke liste.

„Inicijativa ne davimo Beograd ostaje otvorena za rad na svim poljima sa aktuelnim opozicionim akterina poput borbe za fer izbore, borbe protiv nasilja i ekstremizma u društvu… Ostajemo i učesnici protesta, a priključićemo se i svim ostalim akcijama“ , kaže Lazović.

Izvor: Insajder