Predstavnici pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ krajem septembra na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Predstavnici pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ koji već više od dve godine organizuje proteste protiv izgradnje malih hidroelektana u zaštićenim zonama prirode i nacionalnim parkovima, o ovom problemu će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na sastanku koji je zakazan za 29. septembar ove godine. Poziv za razgovor usledio je u periodu u kome meštani Toplog Dola na Staroj planini danima već organizuju danonoćne straže u selu kako bi sprečili investitora da započne radove na izgradnji male hidroelektrane.

Straža na mostu na ulazu u selo Topli Do / Foto: Fejsbuk

Dešavanja u ovom selu prethodnih dana bila su na samoj ivici incidenta.  Jedan od predstavnika pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta, za Insajder kaže da je upravo to i bio razlog zbog kojeg su tražili sastanak sa  predsednikom države.

„Kada su počele da se dešavaju straže i incidenti u Toplom Dolu, poslao sam mejl predsednikovoj savetnici za medije Suzani Vasiljević sa zahtevom da se sastanemo sa Aleksandrom Vučićem dok se ne desi najgore. Odgovorila mi je brzo, posle sedam dana, da ćemo se sastati 28. ili 29. septembra“, navodi Jovanović.

Dodaje da će osim njega „Odbranimo reke Stare planine „ predstavljati i Aleksandar Panić.

„Ovo je prva zvanična reakcija iako već dve godine protestujemo i sa svih većih protesta pozivamo institucije da spreče uništavanje reka koje pripadaju svima nama. Ovaj sastanak svakako ne odlaže protest zakazan za 21.septembar u Beogradu“, kaže  Aleksandar Jovanović.

Straže, barikade, incidenti …

Na Staroj planini u selu Topli Do, koje pripada nacionalnom parku, meštani danima organizuju danonoćne straže da bi sprečili investitora da uđe u selo i započne radove na izgradnji male hidroelektrane, za koje mu uskoro ističe građevinska dozvola.

Straža na mostu na ulazu u selo Topli Do / Foto: Fejsbuk

Zapaljena kuća u kojoj je, prema tvrdnjama investitora Dragana Josića, trebalo da borave radnici, skoro svakodnevni incidenti, intervencije policije, barikade, lanci na mostu na ulazu u selo - trenutna je slika ovog mesta na Staroj planini. Ovo je, međutim, „samo“ vrhunac svega što se dešava prethodnih meseci u blizini reka na Staroj planini, a do toga je došlo jer sistemske reakcije države – nema.

Delovalo je da će do konkretne reakcije doći kada je Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo izmenu Zakona o zaštiti prirode kojom bi izgradnja MHE bila zabranjena u zaštićenim područjima. Razlog za zabranu je, kako su ranije za Insajder naveli u tom ministarstvu, to što MHE negativno utiču na prirodu, potom jer je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska stručne javnosti i lokalnog stanovništva. Međutim, prošlo je skoro pola godine od te najave, a izmene Zakona nisu došle do skupštinske procedure.

„Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi“

Stara planina, MHE / Foto: Fejsbuk

Inače, Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je vanredno stanje na toj planini zbog, kako je naveo, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije. Meštani sela Stare planine okupljeni u ovaj savez su se još ranije izjasnili da ne žele da male hidroelektrane budu izgrađene u parku prirode.

Savez je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, kako se navodi, „konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i da ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela“.

„Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi, sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovništvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu kao i na još 50 lokacija u Parku prirode 'Stara planina'. Na barikadama smo 24 časa. Naši životi su već ugroženi i pod neprekidnim smo pritiskom. Da li je bogaćenje pojedinca dovoljan razlog da se unište najlepša srpska sela, reke, planinski potoci i šume u prvim zonama zaštite“, piše u saopštenju.

Izvor: Insajder