Prekinut štrajk u RGZ-u, Vlada garantuje ispunjenje zahteva sindikata

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) prekinuli su danas štrajk, a službe Zavoda nastavile sa radom. Do toga je došlo nakon što je juče ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević potpisao s njima Sporazum o prestanku štrajka. Kako su saopštili sindikati RGZ-a, Vlada se potpisivanjem ovog sporazuma obavezala da će zahteve štrajkača ispuniti do kraja maja.

Štrajk u RZG / Foto: Sindikat Nezavisnost RGZ, Fejsbuk

Kako je saopšteno iz kabineta ministra, Vlada Srbije je potpisivanjem sporazuma dala garanciju sindikatima da će prethodno potpisani sporazum biti ispunjen u celosti, što je bio i jedini uslov za prekidanje štrajka koji su sindikati postavili.

“Moralo se početi sa radom, veliki je zastoj. Štrajk stvarno predugo traje i treba voditi računa o građanima koji su korisnici naših usluga”, kaže za Insajder Tatjana Samardžija iz Štrajkačkog odbora RGZ-a.

Kako je poručila, sve preostale nezakonitosti i probleme u RGZ-u rešavaće ubuduće na druge načine.

“Nećemo odustajati od te borbe, nastavljamo dalje”, poručila je Samardžija.

U saopštenju Sindikata piše i da će se “protiv bahatosti, nasilničkog ponašanja, mobinga i diskriminacije zaposlenih, nepoštovanja Sporazuma o prekidu štrajka iz decembra 2015. i januara 2019, neisplaćivanja povećanja zarada od pet odsto po odluci Vlade RS, nezakonitog postupanja, načina trošenja budžetskih sredstava, kredita Svetske banke, donacija i prelivanja budžetskih sredstava u privatni sektor boriti drugim sredstvima”.

Podsetimo, zaposleni u više od 110 službi zа kаtаstаr su 24. decembra 2018. obustavili rad nezadovoljni mаnjkom kаdrovа, uvećanjem obima posla i smanjenjem primanja.

Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat „Nezavisnost”, koji su organizatori štrajka, uputili su i otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem su od nje tražili da im pomogne da se, kako navode, stvore uslovi za normalan rad, uz uvažavanje elementarnih prava zaposlenih.

Prema tvrdnjama sindikata, plate zaposlenih u RGZ su bliže minimalcu od 27.000 dinara nego prosečnoj plati od 500 evra. Oni su tada istakli kako žele da ukažu ne samo na loš položaj, nego i na „manjkavosti u sistemu uprave i pravne regulative“, te i da se Zavod uređuje direktivama, ucenama, pretnjama i represijom, zbog čega je neophodno da se uključi Vlada u rešavanje njihovih problema.

Prvi predlog Sporazuma sa Vladom nije bio prihvaćen, jer nije obuhvatao zahtev štrajkača da im bude isplaćena nadoknada za umanjena primanja u 2018. godini. Nekoliko dana kasnije, usledio je još jedan razgovor s ministrom za rad Zoranom Đorđevićem i predstavnicima Кabineta predsednice Vlade Ane Brnabić, na kome su bili prihvaćeni svi zahtevi štrajkača.

Među najvažnijim su da će svim zaposlenim u RGZ-u od januara 2019. zarada biti uvećana za sedam odsto, kao i da će im biti isplaćena i nadoknada zarada koje su bile umanjene u 2018. godini.

Međutim, mesec dana kasnije, sindikati su optužili rukovodstvo RGZ za, kako su naveli, „grubo i jednostrano kršenje” sporazuma kojim je 21. januara okončan štrajk u tom javnom preduzeću i najavili nastavak štrajka.

Štrajk dela zaposlenih u RGZ-u trajao je 72 dana.

Izvor: Insajder