Prekinuto zasedanje Kongresa SAD: Bajden poziva na mir, Tramp zamolio demonstrante da se raziđu

Zasedanje oba doma Kongresa SAD koji je večeras trebalo da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prekinuto je nakon što su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu parlamenta u Vašingtonu.

Trampove pristalice u Kongresu Foto: Betaphoto/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Izabrani predsenik SAD Džo Bajden izjavio je nakon večerašnjih prizora haosa iz Vašingtona da je američka demokratija napadnuta.

"Naša demokratija je napadnuta. Ovo je haos i nered, ovo nismo mi i mora odmah da se zatvrši. Pozivam rulju da se raziđe”, rekao je Bajden.

Pozvao je Donalda Trampa da se hitno obrati naciji i pozove na kraj nasilja. 

Kongres SAD zaseda o potvrđivanju Bajdenove pobede, Trampove pristalice upale u zgradu

Tramp se zatim javnosti obratio putem Tvitera, gde je u video poruci poručio da razume bol demonstranata zbog, kako je naveo, pokradenih izbora.

"Sada morate otići kući. Moramo imati mir, moramo imati red i mir i poštovati pripadnike policije. Ne želimo da niko bude povređen", rekao je Tramp.

On je istakao da su to bili "kvarni izbori", da voli demonstrante i da "zna kako se osećaju", ali ponovio da svi moraju otići svojim kućama u miru.

Ni ovo Trampovo obraćanje preko Tvitera nije moguće podeliti niti na njega reagovati čime je nastavljen sukob ove društvene mreže i odlazećeg predsednika SAD. Naon izvesnog vremena i tviter je uklonio ovu i još nekoliko objava odlazećeg predsednika.

Prema pisanju Si-En-En-a Fejsbuk je uklonio video Trampovog obraćanja demonstrantima. 

Sekretarka za medije Bele kuće Kejli Mekeneni prethodno je napisala na Tviteru da je predsednik SAD Donald Tramp naredio Nacionalnoj gardi i ostalim federalnim službama da reaguju na nerede u Vašingtonu.

“Naglašavamo poziv predsednika Trampa da se zaustavi nasilje i da svi ostanu mirni”, napisala je ona. 

Naoružane pristalice odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa okupile su se večeras u Atlanti ispred sedišta vlade savezne države Džordžija, zbog čega su njeni lideri odlučili da evakuišu tu zgradu.

Oko 100 Trampovih pristalica protestuje u Atlanti zbog rezultata predsedničkih izbora, a neki od njih su naoružani dugim cevima, navodi Asošiejted pres.

Visoki zvaničnik Džordžije Gabrijel Sterling rekao je danas da je odluku o evakuciji doneo državni sekretar, republikanac Bred Rafensperger.

Rafensperger se prethodnih dana našao na meti Trampovih napada pošto nije podlegao pritisku da "pronađe" dovoljno glasova za njegovu pobedu na predsedničkim izborima u Džordžiji.

Virdžinija šalje 200 vojnika kako bi se obuzdala situacija u Vašingtonu, prenosi Si-En-En. Celokupna Nacionalna garda Vašingtona mobilisana je rekao je portparool Pentagona Džonatan Hofman.

Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja unutar zgrade, javio je Asošiejted pres, pozivajući se na neimenovani izvor.

Okolnosti u vezi s tim incidentom za sada nisu poznate, kao ni stanje ranjene osobe koja je prebačena u bolnicu. Nakon što su prekršile bezbednosni protokol, desetine Trampovih pristalica lutale su zgradom i uzvikivale "Gde su?"

Policija obezbeđuje ulaz u salu Predstavničkog doma Kongresa dok njegovi članovi pokušavaju da saznaju šta se tačno događa, navodi AP.

Demonstranti su ušli u salu za sednice Senata, a jedan od njih je vikao "Tramp je dobio izbore".

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer objavila je da policijski čas stupa na snagu u 18.00 (ponoć po centralnoevropskom vremenu).

Evakuacija Kongresa SAD nakon upada demonstranata / Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Policija je članovima Kongresa rekla da stave gas maske pošto je bacala suzavac unutar zgrade, navodi Asošiejted pres.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je proglasila blokadu zgrade Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza. Policija je tada zabranila ulaz i izlaz iz zgrade, navodeći kao razlog "spoljnu bezbednosnu pretnju".

Nakon što su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

"Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove", rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Tramp je prvobitno pozvao pristalice da prošetaju do Kongresa, a kada su izbili sukobi, preko Tvitera je apelovao da "ostanu mirni".

"Molim vas, podržite našu policiju i bezbednosne snage. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni", naveo je Tramp.

Policija je navela da je u oblasti oko Kongresa pronađen i sumnjivi paket. Nakon što je policja blokirala zgradu parlamenta, i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD prekinuli su debate.

Protesti se održavaju u više gradova SAD-a.

Dva doma su nešto ranije počela odvojene sednice nakon što su na zajedničkom zasedanju uloženi prigovori na glasove elektora u saveznoj državi Arizona.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično se objavljuju tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD. Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat odmah nastavljaju odvojena zasedanja.

Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje. Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad odlazećim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

Izvor: Beta, Insajder