Prekršajne prijave protiv aktivista Inicijative mladih zbog incidenta na tribini sa Šljivančaninom

Tužilaštvo iz Stare Pazove podnelo je prekršajne prijave protiv aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog protesta na tribini Srpske napredne stranke u Beški, na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin, saopštila je Inicijativa.

„Tužilaštvo u Staroj Pazovi prvo je podnelo krivičnu prijavu protiv svih devet aktivista Inicijative koji su bili u Beški, a nakon što je sud odbacio ovu krivičnu prijavu, Tužilaštvo je pokrenulo prekršajni postupak. Prijava je za podneta za 'nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje i za vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča'“, navodi se u saopštenju Inicijative mladih. Za ove prekršaje predviđene su, osim novčanih, i kazne zatvora od 30 do 60 dana.

Oni podsećaju da je Tužilaštvo nedavno odbacilo krivičnu prijavu koju su povređeni aktivisti Inicijative podneli protiv NN lica, čime se, kako ocenjuje Inicijativa, Tužilaštvo „jasno opredelilo i sebe imenovalo za zastupnika ratnog zločinca i onih koji ga podržavaju“.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić na svom Tviter nalogu objavila je povodom krivične prijave da je "država jasno stala na stranu ratnih zločinaca".

Prvo saslušanje aktivista Inicijative zakazano je za 25. decembar u 8.00 u Prekršajnom sudu u Rumi, odeljenje u Indjiji. Posle saslušanja Inicijativa će organizovati konferenciju za novinare u Beogradu.

Podsetimo, sredinom januara ove godine, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekinuli su tribinu vladajuće Srpske napredne stranke na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin.

Na početku obraćanja Šljivančanina, aktivisti Inicijative razvili su transparent s natpisom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“.

Ovaj potez aktivista izazvao je reakciju publike, a na video snimku koji je našoj redakciji dostavila Inicijativa mladih, moglo se videti da su aktivisti Inicijative grubo izgurani iz sale.

Nakon toga, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde se održavao skup "krupni mladići" su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji.

Svih devet aktivista Inicijative mladih za ljudska prava koji su bili na tribini SNS-a policiji je dalo izjavu i do detalja ispričalo šta se te noći dogodilo, dok je troje njih odlučilo da podnese i krivične prijave protiv N.N. lica zbog nasilničkog ponašanja na tribini i nakon nje, krivičnog dela povreda ravnopravnosti i prinude.

Odmah nakon incidenta u Beškoj, usledile su reakcije SNS-a i najviših predstavnika vlasti koji su aktiviste Inicijative proglasili „huliganima“ koje bi trebalo „privesti pravdi“, a njihova poruka da bi trebalo da se čuje glas žrtava, a ne zločinaca proglašena je „fašističkim ispadom pojedinaca“.

Predstavnici organizatora ove tribine tvrdili su čak i da su aktivisti Inicijative sami sebi razlupali kola.

Nekoliko dana kasnije grupa ljudi izlepila je vrata kancelarije Inciijative mladih za ljudska prava porukama izdajnici i soroševi plaćenici.

Šest meseci od kada su aktivisti inicijative podneli svoje prijave Tužilaštvo u Beški odlučilo je da ovu krivičnu prijavu odbaci.

Kako je tada Insajder pisao, Tužilaštvo je ovu odluku donelo uprkos činjenicama da je i samo konstatovalo u zapisniku da je bilo udaranje pesnicama po glavi i leđima, guranje niz stepenice, te udarci glavom o zid od strane NN osobe.

Tužilaštvo u svom obrazloženju zapaža da su aktivisti zadobili povrede prilikom tog incidenta ali dodaje da ove povrede “nisu nanete sredstvom podobnim da se telo teško povrede i zdravlje naruši već su očigledno iste nanete rukom” pa se ovo svrstava u laku telesnu povredu koje se ne goni po službenoj dužnosti već po privatnoj tužbi.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM za Insajder je tada ocenio da je Tužilaštvo prilikom odbacivanja krivične prijave moralo prvo da utvrdi ko su NN lica koja su udarala pesnicama po glavi i leđima i gurala niz stepenice aktivistkinju Inicijative mladih pa je tek tada moglo da odluči da li se radi o lakšim ili teškim telesnim povredama.

Incidentom u Beški novinari redakcije Insajder bavili su se u emisiji Insajder bez ograničenja “Sukob oko sistema vrednosti”.

Izvor: Insajder