Prekršajni sudovi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu: Nije nam stigla nijedna prijava za bakljade

Prekršajni sudovi u Beogradu i Nišu nisu dobili nijednu prijave od ukupno 113, o kojima je juče govorio direktor policije Vladimir Rebić. Kako kaže predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović za Insajder, tom sudu nijedan takav zahtev za pokretanje postupka nije stigao. Isto navode i iz Prekršajnih sudova u Nišu i Novom Sadu. Inače, paljenje baklji najviše je organizovano u ova tri grada.

Baklje sa krovova tokom skandiranja pristalica vlasti u 20.30 u Beogradu

„Ne isključujem mogućnost da će stići od ponedeljka kada sud počne regularno da radi... U ovom trenutku takvih zahteva nema“, ističe Ristanović.

Pitali smo i Prekršajni sud koliko je prekršajnih prijava podneto prethodnih dana u Nišu protiv lica koja su kršila zabranu kretanja, a zatečena su kako protestuju ili pale baklje posle 20 časova.

„U vezi Vašeg zahteva obaveštavamo Vas da Prekršajnom sudu u Nišu nije podnet, do današnjeg dana nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje koje navodite u zahtevu“, navodi se u odgovoru Insajderu.

U Prekršajnom sudu u Novom Sadu navode: 

„U toku prethodnih dana sa navedenim aktivnostima nije bilo prijava“.

Ni Prvom osnovnom tužilaštvu nije podneta nijedna prijava zbog paljenja baklji.

Podsetimo, juče je direktor policije Vladimir Rebić u izjavi za Blic naveo da je policija u poslednjih šest, sedam dana podnela 113 prekršajnih prijava. Kako je rekao, kada se izvrši analiza pod kojim okolnostima su izvršeni prekršaji, njih 57 odnosi se na one koji se suprotstavljaju merama u vreme pandemije dok je njih 56 izražavalo podršku tim merama.

“Ova brojka jasno pokazuje sa koliko je profesionalnosti postupala policija u saglasnost sa nadležnim tužilaštvima. Da li smo proceusirali sve koji su na ovaj način kršili propise, siguran sam da nismo, jer nije bilo moguće u tako kratkom roku stići na te lokacije“, ocenio je juče Rebić.

Od 29. novembra kao reakcija na proteste dela građana koji od 20:05h lupaju u šerpe izražavajući nezadovoljstvo aktuelnom vlašću, organizovane grupe palile su baklje u vreme policijskog časa na krovovima zgrada u više gradova Srbije.

Jedna takva akcija podrške vlastima organizovana je i na Bežanijskoj kosi, a novinari Insajdera bili su na licu mesta. Kako se moglo videti, u toku policijskog časa prvo se grupa mladića oko 20 časova okupila na jednom mestu da bi se nakon dobijanja instrukcija i opreme u nekoliko manjih grupa uputili u različitim pravcima.

Pola sata kasnije, sa vidikovca na Bežanijskoj kosi organizovali su ispaljivanje vatrometa u znak podrške Vladi Srbije. Dok policijskih patrola iako je na snazi bio policijski čas u ovom delu Beograda nije bilo, kod jedne novosadske zgrade policija je, nakon prijave građana, petnaestak mladića ipak morala da legitimiše. Kako je novinarima tada rečeno, svi oni su imali dozvole za kretanje posle početka policijskog časa.

Bakljade je bilo i u Nišu. Prva bakljada u ovom gradu umalo je završila požarom nakon što su bačene baklje pale na tendu radnje koja se nalazi u prizemlju zgrade. Sledećeg dana bakljadu su, kako pišu Južne vesti, sprečili građani Niša. Naime, prvo se grupa od četrdesetak mladića okupila u vreme policijskog časa u niškom naselju Palilula ali su se nakon dolaska policije okupljeni razišli.

Ministarstvo unustrašnjih poslova dosad nije odgovorilo ni na jedno od pitanja Insajdera koja se odnose na ove skupove, a ministar policije Nebojša Stefanović oglasio se nedavno na tviteru tvrdeći da policija obaveštava sudove i tužilaštva o svakom kršenju policijskog časa.

U istom danu, predsednice Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović rekla je za Insajder da u tom period policija grupe sudu nije privela nijednu grupu građana zbog kršenja policijskog časa.

U međuvremenu, Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je kontrolu zakonitosti postupanja MUP-a.

Đukanović: Poziv na paljenje baklji je bio uperen protiv razbojnika ove zemlje

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Djukanović potvrdio je, u izjavi Udruženju novinara Srbije (UNS), da je u svojoj emisiji na TV Kopernikus pozivao i podstrekivao gradjane na paljenje baklji po krovovima, ali je dodao da nije organizator paljenja, niti je učestvovao u tome.

"Taj poziv je bio uperen protiv razbojnika ove zemlje", rekao je Djukanović.

Đukanović je inače za list Danas da 29. maja oko 20.30 palio baklje, da je to radio sa svoje zgrade i da time nije prekršio policijski čas.

Ranije tog dana, tokom rasprave u Skupštini Đukanović je pozvao građane da se svakoga dana u 20 i 30 sati pridruže akciji „Stop tajkunima i kriminalcima“ i da sa svojih terasa glasnom muzikom daju odgovor na lupanje u šerpe odnosno akciju „Bukom protiv diktature“.

“Virus opasnih podela” nova je epizoda Insajderovih Malih velikih priča koja se bavi ovim događajima. TV Nova S, subota u 17h

 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.