Preliminarni rezultati lokalnih izbora: SNS bez većine za sad jedino u Čajetini, još bez rezultata iz Paraćina i Šapca

Srpska napredna stranka, sudeći po dosadašnjim preliminarnim rezultatima, ubedljivo je pobedila i na lokalnim izborima u delu opština koje su održane danas. Za razliku od republičkih izbora rezultati lokalnih izbora nisu svuda poznati, a nikakvih podataka nema za dva grada na čijem je čelu do sada bila opozicija – Šabac i Paraćin.

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

Prema podacima Ninamedije, na lokalnim izborima u Novom Sadu najviše glasova 57,6 odsto osvojila je SNS, prenosi RTV.

U gradsku skupštinu, prema tim rezultatima, ulaze SPS sa 11,3, SRS sa 5,6, Vojvođanski front sa 4,9 i Metla sa 3,9. Blizu cenzusu su i  Spas sa 2,9, Sasvim druga priča sa 2,6 i SVM sa 2,3 odsto glasova.

Ubedljivu pobedu SNS je odneo i u Somboru gde je, prema podacima Opštinske izborne komisije, lista oko SNS na današnjim izborima osvojila 53,565 odsto glasova.

U Zrenjaninu, prema podacima koje je Radio televizija Vojvodine dobila iz izbornog štaba SNS-a u tom gradu, obrađeno je 17 biračkih mesta od ukupno 70. I tu je najviše glasova osvojila je izborna lista SNS 56,99 odsto, zatim SPS 13,44 i SVM 7,26.

SPS u Kragujevcu očekuje treće mesto, SNS ubedljivo u Šumadiji

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije u Kragujevcu očekuju da je lista "Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma" zauzeča treće mesto na danas održanim lokalnim izborima.

Predsednik GO SPS Ivica Momčilović je rekao za agenciju Beta i da očekuju između 9,5 i deset odsto podrške birača u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je večeras rekao na TV-Kragujevac da je na osnovu rezultata iz dela biračkih mesta lokalna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", osvojila više od 48 odsto glasova.

U izbornom štabu "Veroljub Verko Stevanović - Svi na ovu stranu" večeras su saopštili da je ta lista drugoplasirana, a da "nema sumnje" da je na lokalnim izborima lista "Aleksandar Vučić- Za našu decu" osvojila preko 40 odsto podrške.

Gradski odbor SNS u Kragujevcu saopštio je večeras da, prema trenutnim rezultatima, lista Aleksandar Vučić "Za našu decu" ubedljivo vodi u Šumadiji.

Od ukupno 168 izbornih mesta, GO SNS u Kragujevcu obradio je rezultate sa oko dvadeset.

Kandidat za gradonačelnika Kragujevca, Nikola Dašić, kaže da je trenutno nezahvalno i suviše rano da se priča o rezultatima izbora dok rezultati sa svih izbornih mesta ne budu obrađeni.

Dašić je istakao da će SNS nakon konačnih rezultata razgovarati sa svima i dogovoriti se o načinu na koji će voditi grad i dodao da će SNS u Kragujevcu pokušati da odabere najbolje kadrove.

Gradski izborni štab SNS proglasio pobedu i u Nišu

Gradski izborni štab Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu saopštio je večeras da je u tom gradu glasalo 43,66 odsto građana, od kojih je 59,76 odsto podržalo listu "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Poverenik Gradskog odbora SNS Zvezdan Milovanović rekao je na konferenciji za novinare da je na izborima za gradski parlament ta stranka dobila 61,89 odsto glasova, što je, kako je kazao, "još veće iznenađenje".

"Od 102.390 birača koji su izašli na birališta dobili smo 60.000 glasova, što je za 16.000 više nego na prethodnim izborima", izjavio je Milovanović.

Nosilac liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" u Nišu Dragana Sotirovska navela je da je na području Nišavskog okruga SNS ostvario pobedu u svim opštinama, a najbolji rezultat je ostvaren u Doljevcu sa 87,5 odsto glasova, potom u Merošini 77,77 odsto glasova pa u Ražnju 76,68 odsto.

"Na lokalnim izborima SNS postigla je najbolji rezultat u Merošini osvojivši 68,29 odsto glasova, dok je Gadžin Han na drugom mestu sa 58,14 odsto glasova", rekla je Sotirovska.

Ljajićeva stranka ubedljiva u Novom Pazaru

Na osnovu 60 odsto obradjenih glasova, prema podacima izbornog štaba te stranke, lista "Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić" osvojila je 52,8 odsto glasova i moći će sama da formira vlast.

Na drugom mestu, pokazuju podaci SDP-a, je Stranka pravde i pomirenja sa 21 odsto osvojenih glasova, ispred SDA Sandžaka sa 17 odsto i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke koja je osvojila oko deset odsto glasova izašlih birača.

Ispred stranačkih prostorija Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka trenutno je mirno i nema okupljenih ljudi.

Kolacija JS, SPS i SNS u Jagodini dobila 78 odsto glasova

Koalicija JS, SPS i SNS u Jagodini, dobila je 78 odsto glasova građana na današnjem glasanju za lokalnu Skupštinu, izjavio je večeras predsednik Gradskog odbora JS Zoran Gligorijević.

On je na konferenciji za medije u štabu JS, ocenio da je ovo "jedna od najubedlivijih pobeda u Srbiji na lokalnim izborima".

"Zahvaljujem se građanima koji su izašli na izbore, glasali i dali podršku ovoj koaliciji, ovo nam daje volju da i dalje radimo za naš grad", rekao je Gligorijević.

Zdrava Srbija: Naša lista osvojila 61 odsto glasova na lokalnim izborima u Čajetini

Izborni štab Zdrave Srbije saopštio je da je njihova lista koju čine zajedno sa Demokratskom strankom Srbije i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) osvojila 5.231 glas ili 61 odsto na lokalnim izborima u Čajetini.

Po tim podacima, glasalo je 66 odsto upisanih birača, a drugo mesto pripalo je listi SNS koja je osvojila 26 odsto glasova ili 2.284 glasa. 

Slede liste SPS sa 502 glasa ili pet odsto podrške i Pokreta obnove Kraljevine Srbije sa 377 ili četiri odsto glasova. 

Iz Zdrave Srbije su dodali da je na lokalnim izborima u Čajetini bilo 180 nevažećih listića.

Na lokalnim izborima u Pirotu pobedila lista SNS

Po nezvaničnim podacima izbornih štabova, na današnjim lokalnim izborima u Pirotu pobedila je lista Srpske napredne stranke (SNS) "Aleksandar Vučić-Za našu decu".

Dobre rezultate imaju i Grupa gradjana "Najbolje za Pirot" i Socijalistička partija Srbije (SPS), dok se za sada ne zna da li će još neka od ostalih sedam lista preći cenzus.

Prvi na listi SNS i kandidat za gradonačelnika Vladan Vasić izjavio je večeras da je izlaznost birača u Pirotu 55 odsto i da očekuje ubedljivu pobedu svoje liste i na parlamentanim izborima.

Po do sada prebrojanih 30 odsto glasačkih listića, lista SNS je osvojila 55 odsto, rekao je Vasić i dodao: "To je pobeda i za mene jer na lokalnim izborima pobedjujem peti put".

"Vidimo SPS kao koalicionog partnera u novoj lokalnoj vlasti", dodao je on.

Rekao je da je lista SNS na parlamentarnim izborima osvojila podršku 63 odsto birača.

Predsednik Gradskog odbora SPS-a i prvi na listi u Pirotu Vidojko Panajotović je izjavio da očekuje rezultate, a prvi na listi Grupe građana "Najbolje za Pirot-Odbranimo reke, odbranimo Pirot" Žarko Todorović da se nada da će biti drugi na lokalnim izborima.

SNS na lokalnim izborima u Prokuplju osvojila 70 odsto glasova

Lista Srpske napredne stranke osvojila je 70 odsto glasova na lokalnim izborima u Prokuplju, pokazuju preliminarni rezultati izbora u tom gradu.

Po broju osvojenih glasova, na drugom mestu je SPS sa 10 odsto glasova.

Odbornike u novom sazivu lokalne skupštine imaće i Pokret obnove kraljevine Srbije i Zavetnici sa po šest odsto glasova.

Izvor: RTV, Beta, Insajder