Preliminarni rezultati lokalnih izbora: SNS osvojio većinu u Paraćinu, Šabac još bez zvaničnih rezultata

Za razliku od parlamentarnih izbora za koje su preliminarni rezultati saopšteni još tokom jučerašnjeg dana, rezultati, bar zvanični, na lokalu pristižu znatno sporije. Informacije i dalje uglavnom dolaze iz izbornog štaba SNS-a i funkcionera te stranke. Tokom noći najveća dilema je bila šta se dešava sa gradovoma Paraćin i Šabac, u kojima je opozicija na vlasti. Prema podacima Opštinske izborne komisije najviše glasova u Paraćinu osvojio je SNS. Zvaničnih podataka o rezultatima u Šapcu još nema.

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije, najviše glasova na lokalnim izborima u Paraćinu osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" - 45,05 odsto, odnosno 28 mandata. Sledi je lista koju predstavlja aktuelni gradonačelnik Paraćina "Saša Paunović - Sigurno napred" sa 24,2 odsto osvojenih glasova, što je 15 mandata.

U lokalnu skupštinu, prema podacima Opštinske izborne komisije, ulazi i SPS sa 3 mandata ili 5,06 odsto osvojenih glasova, kao i liste "Zdrava priča" sa 4 mandata ili 6,93 odsto glasova, i "Svi za Paraćin" sa 5 mandata ili 8,96 odsto osvojenih glasova.

Ostale liste nisu prešle cenzus.

Lokalni parlament ima ukupno 55 mandata.

Izlaznost u Paraćinu je, prema podacima Opštinske izborne komisije, bila 61,56 odsto upisanih u birački spisak, to jest 29.523 birača.

Za razliku od Paraćina zvanični rezultati iz Šapca još nisu objavljeni.

S jedne strane Gradski odbor Srpske napredne stranke za Šabac objavio je na svom zvaničnom Tviter nalogu fotografiju Aleksandra Pajića, kandidata te stranke za gradonačelnika, uz poruku "Apsolutna pobeda Srpske napredne stranke u Šapcu", a s druge dosadašnji gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je tokom noći za portal nova.rs da se glasovi u Šapcu i dalje broje.

Šabački SNS saopštio je preliminarne rezultate lokalnih izbora, prema kojima su osvojili 30.317 glasova ili 48 odsto, što znači da će od ukupno 69 mandata u gradskom parlamentu imati 38.

Prema njihovim podacima, lista Nebojše Zelenovića osvojila je 23 mandata a Novi tim za Šabac iz, kako kažu, takozvanog demokratskog bloka 8.

Navode da ostale liste nisu prešle cenzus i da će posle 20 godina moći sami da imaju većinu u lokalnom parlamentu.

U Svilajncu je GG “Svilajnac čuva budućnost” koju predvodi dosadašnji predsednik opštine Predrag Milanović osvojila 23 od ukupno 47 odborničkih mandata. Slede SNS sa 16 mandata, “Bolja Srbija” sa 4, SPS-JS i GG “Napred Svilajnac” sa po dva mandata. Time je Milanović, dobio četvrti uzastopni mandat u ovoj opštini.

Ubedljiva pobeda SNS-a u Novom Sadu

Prema podacima GIK sa presekom u osam sati na lokalnim izborima u Novom Sadu najviše glasova - 58, 64 odsto osvojila je lista oko Srpske napredne stranke, prenosi RTV.

Slede SPS sa 11,58, Vojvođanski front sa 4,18, Metla sa 3,89, Spas sa 3, 87 i SRS sa 3,85 odsto glasova.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da „Novi Sad ostaje u sigurnim rukama“.

U Pirotu, Kruševcu, Nišu i Ćupriji SNS osvojila većinu

Prema preliminarnim rezultatima lista SNS-a u Pirotu je osvojila 57,36 odsto glasova, odnosno 36 od 56 odborničkih mesta. Prvi na listi je aktuelni gradonačelnik i kandidat za tu funkciju u novom sazivu Vladan Vasić.

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

U lokalnu skupštinu ući će i liste „Najbolje za Pirot - odbranimo reke, odbranimo Pirot Žarko Todorović“ sa osvojenih 11,54 odsto glasova, SPS, kojoj je poverenje dalo 10,95 odsto birača, zatim lista „Profesor Vladica Tošić - Pobeda za budućnost Pirota“ sa osvojenih 6,97 odsto glasova.

Preko tri procenta glasova osvojile su i lista „Koalicija Za kraljevinu Srbiju Pirot je za kralja“ sa podrškom od 3,29 odsto glasača i lista „Srpska desnica Pirot može bolje Ninoslav Ćirić“ koja ima 3,15 odsto glasova.

Od 47.212 upisanih birača, u tom gradu je glasalo 55,32 odsto, odnosno 26.118 građana.

Gradska izborna komisija večeras će zvanično objaviti rezultate i podeliti odborničke mandate novog saziva Gradske skupštine u Pirotu.

Na osnovu oko 22 odsto obrađenog biračkog materijala izborna lista SNS-a na lokalnim izborima u Kruševcu za sada ima 71,94 odsto glasova, a sledi koalicija SPS - JS sa 11,79 odsto.

Prema podacima Gradske izborne komisije lista „Za kraljevinu Srbiju“ za sada ima 5,37 odsto, Srpska narodna partija ima 3,56 odsto, Metla 2020 5,27 odsto dok je Srpska radikalna stranka na 2,1 odsto.

U Kruševcu je do sada obrađeno 72 od 132 biračka mesta, ali je reč o manjim biračkim mestima uglavnom iz seoskih sredina na kojima je upisan ukupno 23.481 glasač, što je oko 22 odsto od ukupnog broja upisanih birača u Kruševcu, 106.940.

Najviše glasova u Nišu - 58,05 odsto osvojila je lista „Aleksandar Vučić - Za našu decu“, dok je na drugom mestu koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa osvojenih 8,43 odsto glasova, pokazuju rezultati sa 172 od 176 biračkih mesta koje je obradila Gradska izborna komisija (GIK).

Predsednice GIK-a Ljiljana Berić izjavila je za agenciju Beta i da je lista grupe građana „Niš, moj grad“ Dragoslav Ćirković osvojila je 4,91 odsto glasova, a lista Aleksandar Šapić „Pobeda za Niš“ 4,84 odsto glasova.

Prema podacima GIK-a na izbore za odbornike Skupštine grada Niša izašlo je 100.416 birača, što predstavlja izlaznost od 44,48 odsto.

Lista "Aleksandar Vučić - za našu decu" na izborima za odbornike Skupštine opštine Ćuprija, prema zvaničnim rezultatima opštinske izborne komisije, osvojila je 9.398 glasova, odnosno dobila je podršku 78,24 odsto birača koji su glasali.

To znači da će Srpska napredna stranka u novom sazivu lokalnog parlamenta imati 30 odbornika od ukupno 37, saopšteno je danas iz ćuprijske opštine.

Lista "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma" osvojila je 1.768 glasova (14,72 odsto), pa će u Skupštini opštine Ćuprija imati pet odbornika, dok je za listu "Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Milan Krkobabić" glasalo 846 birača (7,04 odsto), pa će u novom sazivu Skupštini opštine Ćuprija imati dva odbornička mandata.

Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora, Izborna komisija opštine Ćuprija utvrdila je da je na jučerašnje izbore izašlo 13.074 birača, što u procentima iznosi 44,74 odsto.

Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu, a članovi izborne komisije nisu imali premedbe na utvrđivanje rezultata izbora, konstatuje se u zapisniku o radu na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine opštine Ćuprija.

Gradska izborna komisija Kragujevca poništila glasanje na tri biračka mesta

Gradska izborna komisija u Kragujevcu saopštila je danas da je zbog „bitnih povreda zakona“ poništila glasanje na tri od ukupno 168 biračkih mesta u tom gradu. 

Iz GIK-a nije precizirano o kojim povredama zakona je reč, ali je navedeno da će glasanje biti ponovljeno na biračkim mestima 56 u Korićanima, 69 u Stanovu i 150 u Dragobraći. 

Komisija je saopštila da su na jučerašnjim izborima u Kragujevcu glasala 71.652 birača, pri čemu su van biračkog mesta glasala 1.224 birača. Na republičkim i lokalnim izborima u Kragujevcu pravo glasa imalo je 153.336 građana.

Gradska izborna komisija je potvrdila da je najviše glasova u Kragujevcu osvojila Srpska napredna stranka, a da je drugoplasirana koalicija „Svi na ovu stranu“, čiji je nosilac bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović, prenosi infokg.

Milutin Jeličić Jutka izgubio na lokalnim izborima u Brusu

Naprednjaci su odneli ubedljivu pobedu u Brusu, sa osvojenih 16 od ukupno 29 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini, dok je izborna lista „Za moderan Brus“, koju je predvodio bivši predsednik te opštine Milutin Jeličić Jutka, osvojila sedam mandata, javila je danas TV N1.

Odbornička mesta u lokalnoj skupštini osvojili su i socijalisti, koji će imati tri mandata, GG „Za Brus“ sa dva i PUPS sa jednim mandatom.

Iako je prethodno bilo pomena da će Jeličić na izborima biti nosilac liste SRS u tom mestu, Vojislav Šešelj ga se nakon pritiska javnosti, odrekao, zbog čega je Jeličić samostalno izašao na lokalne izbore, navodi N1.

Mandate u Gradskoj skupštini u Pirotu osvojilo šest stranaka

Prema preliminarnim rezultatima lista SNS-a u Pirotu je osvojila 57,36 odsto glasova, odnosno 36 od 56 odborničkih mesta. Prvi na listi je aktuelni gradonačelnik i kandidat za tu funkciju u novom sazivu Vladan Vasić.

U lokalnu skupštinu ući će i liste „Najbolje za Pirot - odbranimo reke, odbranimo Pirot Žarko Todorović“ sa osvojenih 11,54 odsto glasova, SPS, kojoj je poverenje dalo 10,95 odsto birača, zatim lista „Profesor Vladica Tošić - Pobeda za budućnost Pirota“ sa osvojenih 6,97 odsto glasova.

Preko tri procenta glasova osvojile su i lista „Koalicija Za kraljevinu Srbiju Pirot je za kralja“ sa podrškom od 3,29 odsto glasača i lista „Srpska desnica Pirot može bolje Ninoslav Ćirić“ koja ima 3,15 odsto glasova.

Od 47.212 upisanih birača, u tom gradu je glasalo 55,32 odsto, odnosno 26.118 građana.

Gradska izborna komisija večeras će zvanično objaviti rezultate i podeliti odborničke mandate novog saziva Gradske skupštine u Pirotu.

U Novom Pazaru najviše glasova za listu Rasima Ljajića, u Sjenici i Tutinu prednjači SDA Sulejmana Ugljanina

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru lista „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ osvojila je 18.653 glasa, odnosno 21 odbornički mandat, prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije i Radnog tela za praćenje izbora.

Kako je preneo radio Sto plus, za listu „Akademik Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja“ glasalo je 9.742 birača, što je 11 odborničkih mandata, dok će lista „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ imati devet odbornika u Skupštini grada, sa osvojenih 7.716 glasova.

Lista „Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu“ osvojila je šest odborničkih mesta, odnosno 5.317 glasova.

Na lokalnim izborima u Novom Pazaru pravo glasa imalo je 87.589 građana, od kojih je na birališta izašlo 42.360 ili 47,27 odsto.

Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina osvojila je na lokalnim izborima u Sjenici 25,3 odsto, Stranka pravde i pomirenja 21,7 procenata, dok je na trećem mestu Sandžačka demokratska partija sa 17 odsto osvojenih glasova.

Član Opštinske izborne komisije Sjenice Read Hamidović rekao je Sto plus radiju da slede lista „Aleksandar Vučić-za našu decu“ sa 13,9 odsto, GG „Bez diskriminacije“ sa 11,8 i „Ivica Dačić-SPS“ sa 6,4 odsto osvojenih glasova birača.

Na izbore u Sjenici je izašlo 14.260 građana, odnosno 53,6 odsto upisanih u birački spisak.

Ugljaninova SDA osvojila na lokalnim izborima u Tutinu osvojila je 18 odborničkih mesta, a sledi Stranka pravde i pomirenja (SPP) Moamera Zukorlića sa 11 mesta u lokalnoj skupštini

SNS ubedljiva i u Žitorađi i Blacu

Najubedljiviju pobedu za lokalni parlament u Topličkom okrugu Srpska napredna straka ostvarila je u Žitorađi gde je od mogućih 23 osvojila 21 mesto u novom sazivu skupštine, a u novi saziv Skupštine ući će još samo SPS, koja je osvojila dva odbornička mandata.

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora, Novi saziv Skupštine u Blacu čine SNS, koja je osvojila 19 mandata, SPS sa pet i DSS sa jednim mandatom.

U sasatav nove Skupštine u Kuršumliji ušla i Metla 2020

Srpska napredna stranka U Kuršumliji je osvojila 17 odborničkih mandata, dok su u sastav lokalnog parlamenta ušli i odbornici SPS-JS sa četiri mandata i Pokret "Metla 2020" sa dva mandata.

Po jedno mesto u skupštinskim klupama u tom mestu osvojile su Srpska radikalna stranka i Grupa građana "Spasimo Kuršumliji - vreme je". 

Na osnovu obrađenih podataka sa svih biračkih mesta Gradska izborna komisija u Čačku saopštila je da je najviše glasova na lokalnim izborima osvojila Srpska napredna stranka, koja je dobila 66,03 odsto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima opštinskih izbornih komisija u Aleksincu, Merošini, Gadžinom Hanu, Trsteniku i Gornjem Milanovcu na izborima u tim mestima je pobedila Srpska napredna stranka (SNS), dok je u Ražnju sa 44,06 odsto glasova najveću podršku dobila grupa građana Dobrica Stojković, koji je i aktuelni predsednik opštine.

SNS je u Aleksincu osvojila 60 odsto glasova, u Merošini 59,43 odsto, Gadžinom Hanu 58,43, Trsteniku 61,08 i Gornjem Milanovcu 50,19 odsto glasova.

Izvor: Beta; N1