Premijer Etiopije dobitnik Nobelove nagrade za mir

Premijer Etiopije Abij Ahmed koji je sklopio mir sa susednom Eritrejom dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Premijer Etiopije Abij Ahmed Foto: AP Photo/Francisco Seco/Beta

Kako je saopšteno danas u Oslu, nagradu je dobio za svoje napore “da ostvari mir i međunarodnu saradnju", prenosi Bi-Bi-Si.
Mirovni sporazum potpisan prošle godine okončao je gotovo 20-ogodišnji vojni zastoj sa Eritrejom posle graničnog rata 1998-2000.

Kako prenosi N1, predsedavajuća Nobelovog komiteta Berit Rejs Andersen je izjavila da je Ahmed nagrađen zbog rada na okončanju sukoba sa Eritrejom samo nekoliko meseci pošto je prošle godine stupio na dužnost.

Ahmed je sa eritrejskim premijerom Isajasom Afverkijem potpisao Zajedničku deklaraciju o miru i prijateljstvu, podseća agencija AP. Taj mirovni sporazum, potpisan prošle godine, okončao je gotovo 20-ogodišnji vojni zastoj sa Eritrejom posle graničnog rata 1998-2000.

Odluka o dodeli Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvao je mnogo reakcija, a američki PEN je izrazio žaljenje zbog toga izbora. Kako je saopštila ta organizacija koja promoviše književnost i zalaže se za ljudska prava, književna zajednica “zaslužuje bolje” od Handkea.

“Iznenađeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javnu podršku počiniocima genocida, poput bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića”, piše u saopštenju koje u ime organizacije potpisuje romanopisac Dženifer Igan, predsednik PEN Amerike, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijanac Peter Handke, kako je objašnjeno u zvaničnoj izjavi Akademije, za “uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva”.

Izvor: Beta, N1, Insajder