Premijerka nakon sastanka s predstavnicima ODIHR: Uskoro formiranje radne grupe za reformu izbornog procesa

Vlada Srbije posvećena je primeni preporuka ODIHR-a, savetodavne institucije OEBS-a, sa kojom Srbija srađuje još od 2017. godine u okviru projekta „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju nakon današnjih susreta premijerke Ana Brnabić sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oricijom i predstavnicima ODIHR-a.

Ana Brnabic i sef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio

Brnabić je najavila i da će Vlada Srbije formirati Radnu grupu koja će sa ODIHR raditi na daljoj reformi izbornog procesa, i dodala da je od početka saradnje implementiran niz preporuka, kao što je unapređenje Jedinistvenog biračkog spiska i rad Republičke izborne komisije.

U saopštenju se navodi i da je Oricio pohvalio posvećenost Vlade Srbije procesu reformi, navodeći da će ODIHR “svakako pružiti značajan doprinos tome”, ali i da je Misija OEBS-a spremna da pomogne u tehničkom smislu.

Brnabić i Oricio su, stoji u saopštenju, razgovarali i o procesu donošenja Medijske strategije, u kojem je Misija OEBS-a pružila stručnu pomoć, i usaglasili su se, da je važno da do samog kraja tog procesa bude sačuvan njegov transparentan i inkluzivan karakter.

Ranije danas, predsednica Vlade, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, održali su sastanak sa predstavnicima ODIHR-a i ambasadorom Oriciom.

Uključivanje ODIHR-a u izborni proces – obaveza Srbije

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR je praktično već uključena u pripremu i nadgledanje izbornog procesa u okviru projekta „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu.

Iako su predstavnici ODIHR-a već posetili Srbiju u četiri navrata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošlog meseca rekao da će pozvati predstavnike Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava nekoliko meseci pre održavanja izbora kako bi se utvrdilo da su svi izborni uslovi fer i pošteni.

Prema odgovorima koji su Insajderu upućeni iz ODIHR, srednjoročna procena iz maja ove godine pokazuje da, iako je bilo govora o napretku u pojedinim oblastima od početka sprovođenja projekta, implementacija u Srbiji značajno zaostaje

Projekat je počeo 2017. godine, a završetak je planiran za 1. jul 2020. godine. Finansiraju ga Evropska unija i Austrijska razvojna agencija. U njega su uključene još i Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i Albanija,

Izvor: Beta, Insajder