Premijerka o nezakonitom ugovoru za prečišćavanje vode u Zrenjaninu: Nisam tu da utvrđujem odgovornost

Premijerka Ana Brnabić je, odgovarajući na pitanje Insajdera da li će neko snositi odgovornost zbog nezakonito potpisanog ugovora o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, rekla da „ona nije tu da utvrđuje odgovornost“, kao i da „time treba da se bave nadležne institucije, ako ima razloga za to“.

Premijerka Ana Brnabić u obilasku fabrike za prečišćavanje vode u Zrenjaninu / Foto: Betaphoto, Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Ugovor koji je Grad Zrenjanin 2014. godine potpisao s konzorcijumom investitora za izgradnju fabrike za prečišćavanje voda nezakonit je zato što po tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija nije mogla da se bavi uslugom prečišćavanja vode. Problem je „prevaziđen“ tako što je Skupština Srbije 7. decembra 2018. promenila Zakon, čime su i privatnici dobili pravo da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

Stanovnici Zrenjanina koji već 15 godina nemaju pijaću vodu, neće je, po svemu sudeći, dobiti do kraja ovog meseca, iako je to prethodno najavio gradonačelnik Čedomir Janjić. Na današnjem sastanku u Zrenjaninu, na kojem je učestvovala premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Janjić i rukovodstvo fabrike za prečišćavanje vode, premijerka je rekla da očekuje „da do 10. jula poteče voda iz novog gradskog postrojenja“.

"Da pokažemo građanima i medijima šta sve radimo i da vidimo zajedno šta ćemo uraditi i naravno, da očekujemo da do 10. jula krene voda za građane Zrenjanina koja je dobra za piće", rekla je Brnabić i najavila da će sredinom jula ponovo doći u Zrenjanin.

Premijerkina najava je u suprotnosti s izjavom predstavnika konzorcijuma investitora koji je izgradio fabriku. On je na današnjem sastanku, kako javlja reporter Insajdera, obećao da će do tek do septembra voda biti čista, ali u postrojenju. To, međutim, ne znači da će voda biti dostupna za piće, jer JKP „Vodovod i kanalizacija“ mora da očisti distributivnu mrežu, odnosno cevi koje dopremaju vodu u domaćinstava.

Janjić je nedavno izjavio da će Zrenjaninci zdravu pijaću vodu imati „do kraja ovog meseca“, i da „neće biti dodatnih rokova“, što je na današnjem sastanku demantovano.

Konzorcijum privatnih firmi koji čini firma Sinerteh i srpski ogranci italijanske kompanije Zilio izgradio je fabriku za prečišćavanje vode, a postrojenje je krajem marta dobilo sanitarnu saglasnost za rad. Nekoliko dana kasnije obustavljen je rad zbog mehaničkog zagađenja vode, odnosno kamenčića, šljunka i drugih naslaga u njoj koja su, kako je pojašnjeno, pretila da trajno oštete opremu.

Rok za puštanje pijaće vode je bio 15. jun, a prema rečima gradonačelnika, taj rok je probijen „zbog kašnjenja isporuke delova za uređaj za prečišćavanje iz Izraela i Nemačke“.

Konzorcijum je fabriku sagradio još u avgustu 2017. sopstvenim sredstvima, kako je i predviđeno ugovorom.

Prema podacima Inicijative „Zajedno za vodu“, građani Zrenjanina za kupovinu flaširane vode dnevno troše 20.000 evra, a za prethodnih 15 godina, koliko je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće, potrošili su sto miliona evra samo za te potrebe. Zbog cele situacije Zrenjaninci su nedavno protestovali.

Izvor: Insajder