Premijerka ponovo "ocenjivala" rad medija umesto rad Vlade Srbije

Premijerka Ana Brnabić rekla je za RTS da očekuje da će Srbija u narednoj godini dobiti Zakon o ispitivanju porekla imovine i ocenila da je to apsolutno u interesu Vlade Srbije. Umesto da objasni zašto Vlada još nije završila predlog Zakona o poreklu imovine, koji je svaka vlast, pa i ova, najavljivala od 2000. godine, premijerka je iznela ocene o radu medija uz konstataciju da je taj zakon bitan kako bi se sprečio "senzacionalizam".

Ana Brnabić. Foto: Srđan Ilić

Govoreći o „raznim takozvanim istraživačkim medijima, koji kopaju po imovini funkcionera“, ona je rekla da bi donošenje tog zakona bi stavilo „tačku na senzacionalizam“.

„Mi u ovom trenutku imamo razne istraživačke medije, koji, kako god hoće, bez ikakve odgovornosti, i bez toga da njih neko pozove na odgovornost, kopaju po imovini funkcionera, što je u potpunosti okej… Oni sami, u skladu sa svojim željama i razmišljanjima određuju šta je bliža, a šta je dalja porodica. Ja mislim da je Zakon o poreklu imovine nama najpotrebniji da bismo stavili tačku na taj senzacionalizam i na to da vi danas u Srbiji možete da objavite imovinu koga god želite“, rekla je premijerka.

Govoreći o Zakonu o ispitivanju porekla imovine, premijerka je navela i da joj je jako žao što taj zakon nije usvojen pre mnogo godina.

Kako je Insajder ranije pisao, Zakon o poreklu imovine po svemu sudeći neće biti uskoro donet, iako nadležni poslednjih meseci ponavljaju da se nacrt ovog zakona nalazi u „završnoj fazi“.

Novi „izgovor“ je, kako se može videti iz odgovora Ministarstva pravde koji je nedavno dostavljen Insajderu, uvođenje novog sistema u organizaciji sudova i tužilaštva i drugih postupajućih organa.

Građani Srbije tako gotovo 16 godina slušaju obećanja predstavnika vlasti da će se utvrditi kako su pojedinci došli do ogromne imovine i kako je moguće da sa prosečnim platama u vlasništvu imaju kuće, vile, skupe automobile…

„Nemam nikakve veze sa firmom Enerdži inovejšn“ 

Građani će iduće godine živeti bolje

Brnabić je rekla da će građani Srbije u idućoj godini živeti bolje u svim segmentima, a da će se ići i ka daljem smanjenju stope nezaposlenosti i to na ispod deset odsto.

Navela je i da je stopa nezaposlenosti koja sada iznosi oko 12 odsto i dalje visoka i da je namera Vlade da iduće godine bude na jednocifrenom nivou.

Kako je dodala, ove godine je najniža cena rada povećana za deset odsto a da će od 1. januara naredne godine i neoporezivi deo zarada biti povećan na 15.000 dinara, sa sadašnjih 11.790.

Premijerka je negirala da je vlasnica firme Enerdži inovejšn i pozvala sve da provere da je to istina.

"Nisam vlasnik Enerdži inovješn i sa tom firmom nemam nikakve veze. Ta firma ima jedan ugovor, konsultantski u sferi energetike, vredan 3.000 evra mesečno", rekla je Brnabić za RTS.

Navela je i da je osnovala firmu kako bi plaćala sve poreze i doprinose, i da bi to trebalo da uradi i svaki građanin kako ne bi dobijao novac na ruke.

Brnabić: Ugovor o koncesiji aerodroma će biti potpuno transparentan

Ana Brnabić je ocenila i da bi budući koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" mogao da u državni budžet uplati odmah između 350 i 450 miliona evra.

Ona je rekla i da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budi koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.

Brnabić je navela i da je poslovanje Er Srbije bilo ključno i da za aerodrom Nikola Tesla bude pet kvalitetnih ponudjača za koncesiju. Dodala je i da Er Srbija nije u velikim problemima i da odlično posluje, a da je za Srbiju ta avio kompanija veoma važna sa raznih aspekata, uključujući i imidž Srbije.

Ranije je najavljeno da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" i da se očekuje da svih pet kvalifikovanih ponuđača preda obavezujuću ponudu.

Izvor: RTS, Insajder