Premijerka Tereza Mej najavila vanredne parlamentarne izbore u Britaniji

Premijerka Britanije Tereza Mej najavila je danas da će tražiti raspisivanje vanrednih parlamentanih izbora za 8. jun.

Tereza Mej

Svoju nameru da raspiše vanredne parlamentarne izbore, premijerka Mej je obrazložila rečima da su Britaniji potrebni stabilnost, izvesnost i jako liderstvo u svetlu razgovora o napuštanju Evropske unije.

Donji dom britanskog parlamenta glasaće u sredu o predlogu Tereze Mej, javljaju britanski mediji.

Laburisti pozdravljaju odluku o izborima

Lider britanske Laburističke partije Džeremi Korbin pozdravio je odluku premijerke da traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji će, kako je ocenio, dati britanskom narodu šansu da glasaju za vladu koja će na prvo mesto staviti interese većine.

"Laburisti će zemlji ponuditi efikasnu alternativu vladi koja nije uspela da oporavi ekonomiju, koja je smanjila životni standard i donela štetne rezove u školama i zdravstvu", izjavio je Korbin, lider najveće opozicione partije. 

Vest o vanrednim izborima je došla kao iznenađenje jer je premijerka Mej više puta prethodnih meseci tvrdila da neće raspisivati izbore.

Tako britanski Tajm piše da je premijerka Mej promenila mišljenje da bi učvrstila svoju poziciju uoči pregovora o britanskom napuštanju Evropske unije.

Osim što nije osvojila mandat na izborima, već je nasledila na funkciji svog stranačkog kolegu Dejvida Kamerona, Tajm navodi kao razlog za raspisivanje izbora i istraživanje javnog mnjenja koje joj je trenutno naklonjeno.

Prema istraživanjima, konzervativna stranka, čija je liderka Mej, osvojila bi 46 procenata na izborima, dok najveće konkurente na političkoj sceni, laburiste, podržalo 25 procenata građana.

Da bi pokrenula proceduru za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora premijerka će morati da obezbedi glasove barem dve trećine poslanika od ukupno 650 koliko ih ima u britanskom Parlamentu. Konzervativci trenutno imaju 330 mesta u Donjem domu, tako da će Mej morati da ubedi i protivničke poslanike da glasaju za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.