Premijerka: U izveštaju EK najviše me nasekirao deo da su protesti „sveobuhvatno mirni“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras za RTS da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije generalno pozitivan i da je zadovoljna, ali da su se u njemu prvi put pojavile, kako je navela, „tendenciozno postavljene informacije", odnosno politička mišljenja. Na pitanje „šta ju je toliko nasekiralo u izveštaju“, premijerka je kao jednu od stvari izdvojila to što se za proteste „Jedan od pet miliona“ navodi da su „sveobuhvatno mirni“.

Ana Brnabić

"To je tendenciozno izostavljanje informacija. To je neprihvatljivo. Izveštaj pored preporuka Vladi i društvu služi i članicama EU da ih informiše o tome šta se dešava i koliko smo mi spremni da idemo ka integracijama. Kada izostavite da je Savez za Srbiju namerno upao u Javni servis, izostavili ste jednu jako relevantnu informaciju i mogućnost da članice EU shvate prirodu SzS", rekla je Brnabić za RTS.

Istovremeno, ona je upitala u koliko evropskih zemalja je neko upao u javni servis.

"Da li mislite da je to mala i ne tako važna informacija, da je neko upao, lomio stvari i slično. (Šef evropske delegacije u Srbiji Sem) Fabrici je rekao da se to podrazumeva pod izrazom sveobuhvatno mirni protesti", rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da je izveštaj o napretku za parlament Srbije konstatovao da je predsednica skupštine inicirala dijalog sa svim parlamentarnim strankama, ali da nije nađeno za shodno da se spomene da upravo te neke stranke, od kojih neke nisu ni parlamentarna grupa, nisu prihvatili tu inicijativu.

"Smeta mi što se pominje SzS da bojkotuje parlament koji nije ni parlamentarna stranka. Morala sam da reagujem da objasnim građanima Srbije i članicama da se ovakve stvari ne bi dešavale", rekla je Brnabić.

Brnabić: Neću povući izjavu o „ljudima iz šume“ jer smatram da je to istina

Premijerka je izjavila i da ne bi povukla svoju izjavu da u vlastima u Prištini „ima ljudi iz šume“.

Dodala je da smatra da nikako ne nipodaštava albanski narod, ali da „nema nikakvo poštovanje prema Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju“ Ona je rekla da se neće izviniti zbog te svoje izjave jer smatra da je to istina.

"Najviše bih volela da se nikad nisam srela Haradinajem, jer vi znate za kakve ja najgore zločine bio optužen, ali moram i sa crnim đavolom zbog interesa Srbije", rekla je Brnabić  za RTS.

Na pitanje šta očekuje od najavljenog sastanka u Parizu početkom jula, Brnabić je rekla da će delegacija Beograda biti na novom samitu, jer želi da smanji tenzije i pokuša da napravi prostor za dijalog, ali je ocenila da liderima u Prištini nisu u interesu mir, stabilnost, vladavina prava.


„Ocene Evropske komisije nisu naročito važne“

Premijerka je pre nekoliko dana, kada joj je dostavljen izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u 2018. godini, konstatovala da je Izveštaj „u osnovi pozitivan“, ali i ocenila da u njemu postoje neke „političke percepcije“ koje smatra „zanimljivim“.

Ona je tada navela da u Izveštaju ima nekih stvari koje su njoj nejasne, nemaju nikakve logiku i, kako je rekla, spadaju u domen zabave.

Komentarišući konkretno ocene Evropske komisije (EK) u dve oblasti – slobodu izražavanja i rad parlamenta, premijerka je navela da tu vidi političke ocene koje nisu tačne.

„Što se tiče medija, tu nam je ukupna ocena ista kao u prethodnom izveštaju. Nema napretka - stanje izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ono što meni nije jasno je da imate EU koja vam praktično kaže da osuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, dvadeset godina od ubistva, nije dovoljno da se kaže da ima nekog napretka. To nije naročito važno”, ironično je prokomentarisala Brnabić.

Ona je dodala i da ocene Evropske komisije „nisu naročito važne“ jer, kako je navela, sve što Srbija radi - radi zbog sebe same.

Brnabić je rekla da su kritike na rad parlament iznete „najzanimljivije“, kao i da je ovo prvi put da je postoji toliko kritika u toj oblasti. Kako navodi, opozicija je ta koja je opstruisala rad parlamenta, a da je direktna posledica toga bilo usporavanje evropskih integracija i reformi.

Na pitanje Insajdera da li vidi odgovornost vlasti zbog trenutnog stanja u parlamentu imajući u vidu da je prilično ironično govorila o delu izveštaja koji se odnosi na nedostatak debate i nipodaštavanje opozicije u parlamentu, premijerka nije direktno odgovorila.

Ona je rekla i da je bolje ocene dobio parlament Crne Gore, gde bojkot opozicije traje dve godine, nego srpski parlament.

„Ja mislim da to nije objektivno, možda ja nisam objektivna. Ali nisam zabrinuta za naše evropske integracije. Mi ovo ne radimo zbog njihovih izveštaja, ili da bi nam EK rekla da imamo neki napredak, odličan napredak, nema napretka… Radimo zašto što verujemo i želimo evropsku Srbiju“, rekla je premijerka.

Kaže da je ocene Evropske komisije nisu iznervirale, već da su je “zabavile”.

„Poluistinama nije mesto u izveštaju EK o napretku Srbije. U njemu je navedeno da su aktuelni protesti mirni i nigde nije nađeno za shodno da se zemljama članicama koje gledaju Izveštaj možda napomene upad u RTS. To bi bilo u skladu sa evropskim vrednostima o slobodi medija“, kaže Brnabić.

Fabrici: Izveštaj je slika kako vidimo stepen reformi na koje se Srbija obavezala

Na ovakve komentare odgovorio je Sem Fabrici, rekavši da je izveštaj „objektivan, izbalansiran, i nije pristrasan“.

„On je slika kako mi vidimo stepen reformi na koje se Srbija obavezala. Mi nismo tu da se bavimo politikom, već da ocenimo kako se napreduje. Zaista ćemo primiti k znaju u Briselu premijerkine ocene. Ovaj izveštaj je odobrilo 27 članica EU”, naveo je Fabrici.

On je podsetio da se izveštaji prave dva puta godišnje.

Na pitanje Insajdera zašto u izveštaju nije spomenut upad u RTS, Sem Fabrici je rekao da je na samom početku rekao da izveštaj ne može da se bavi konkretnim slučajevima, jer, kako je rekao, u suprotnom ne bi imao 100 već 1.000 stranica.

„Mislim da napad na RTS nije u Izveštaju, ali jeste rečenica koja je upotrebljena da su demonstracije generalno govoreći bile mirne. Time smo implicirali da je bilo momenta kada nisu bile. Mi u našem jeziku smo iskoristili izraz ’generalno govoreći’”, naveo je Fabrici.

Novinari Insajder su se u emisiji Nedeljni pregled bavili time zašto je Evropska komisija u ovogodišnjem Izveštaju o napretku okrivila vladajuću koaliciju u Skupštini Srbije za nedostatak parlamentarne debate.

Izvor: RTS, Insajder