Premijerka: Ubrzanje procedure za izmenu Ustava, u toku rad na promeni izbornih zakona

Premijerka Srrbije najavila je danas na konferenciji za medije da je inicirala razgovore o ustavnim amandmanima i da se naredne nedelje očekuje sastanak skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kako bi se dublje ušlo u izmene Ustava. Takođe je najavila da je u toku rad na prednacrtima zakona o izboru narodnih poslanika, zakona o lokalnim izborima i zakona o izborima za predsednika Republike i da će biti primenjen najveći deo preporuka ODIHR za unapređenje izbornih uslova.

Ana Brnabić i Jadranka Joksimović Foto Srđan Ilić

Brnabić je rekla da je inicirala sastanak s predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i resornim parlamentarnim odborima za pravosuđe i ustavna pitanja o ustavnim amandanima u oblasti pravosuđa.

“Odbor za ustavna pitanja će naredne sednice imati sednicu, a mi iz Vlade Srbije ćemo biti prisutni kako bismo dublje ušli u te izmene”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije 3. decembra usvojila inicijatvu za izmenu Ustava i prosledila je  parlamentu.

"Želim da uđemo dublje u to i pokrenemo sa mrtve tačke", rekla je Brnabić.

Dinamika rada na izmenama zavisi od Skupštine, dodala je i naglasila da je "kvalitet važniji od brzine, da amandmani koji se usvoje ne budu tačka razdora".

Prema njenim rečima, potreban je društveni konsenzus i ne može se desiti da nekoliko ljudi o tome odlučuje, a "sećamo se kako se to dešavalo".

Povodom primedbi strukovnih udruženja da je kroz Nacrt amandmana, koje je uradila Vlada, moguć politički uticaj, ona je rekla da će se sve primedbe razmotriti dodatno.

Ponovno pokretanje pitanja promene Ustava nije reakcija na rezoluciju Evropskog parlamenta, rekla je premijerka i dodala da Vlada mnogo radi na vladavini prava mada javnost nije o tome dovoljno upoznata, te da je 70 odsto aktivnosti Vlade usmereno na oblast pravosuđa i evropskih integracija.

Izmena izbornih zakona

Premijerka je najavila i da je u toku rad na prednacrtima zakona o izboru narodnih poslanika, zakona o lokalnim izborima i zakona o izborima za predsednika Republike, dodavši da će biti primenjen najveći deo preporuka ODIHR za unapređenje izbornih uslova.

“Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada. RIK je održao sastanak sa predsednicima OEBS-a. Ja sam nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIHR-a i OEBS-a. Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 3. decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva”, rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 13. aprila formirati radnu grupa za analizu i proveru jedinstvenog biračkog spiska.

“Drago mi je da se Vesić izvinio”

Odgovarajući na pitanje o skupu na stadionu "Rajko Mitić", na kojem je bio i zamenik gradonačlenika Beograda Goran Vesić, Brnabić rekla je da se nikakvo kršenje mera neće tolerisati.

„Drago mi je što se Vesić izvinio. Komunalna inspekcija i nadležne ispekcije su reagovale“, dodala je Brnabić.

Upitana da li je izvinjenje Vesića dovoljno i da li razmišlja o njegovoj smeni kao člana Kriznog štaba kojim predsedava, Brnabić je naglasila da to nije rekla.

„Upravo suprotno. Ja se oslanjam na nadležne institucije da rade svoj posao. Nije važno da li ja mislim da je nečije izvinjenje dovoljno ili nije dovoljno, nadležne instirucije rade svoj posao“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da ni ne zna da li je Vesić član Kriznog štaba, ili dolazi po pozivu, i da čak i da traži njegovo izbacivanje ne zna čemu bi to doprinelo.

„Žao mi je što protestuju...“

Osvrćući se na protest frilensera premijerka je izjavila da je uvek otvorena za razgovore s njima i podsetila da je jedno od udruženja prihvatilo predlog Vlade Srbije, dok ga je Udruženje radnika na internetu odbacilo .

„Dali smo tri predloga. Uvek sam spremna za dodatne razgovor, mislim da smo dali sve od sebe, ali je nekorektno da neko koristi moj ljudski gest da se kaže da imaju rezultate protesta... Žao mi je što protestuju, ja sam tu uvek za razgovore, ali ne i za ultimatume“, rekla je Brnabić.

Konferenciji za novinare u Vladi Srbije prisustvovale su i ministarka pravde Maja Popović, ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Izvor: Insajder